Operne zvijezde sa svjetskih pozornica stižu na arheološko nalazište Aque Iasae i festival NO(c)TE(s) Acque Iasae

Operne zvijezde sa svjetskih pozornica stižu na arheološko nalazište Aque Iasae i festival NO(c)TE(s) Acque Iasae
Zahvaljujući trodnevnom opernom festivalu NO(c)TE(s) Acque Iasae, arheološki lokalitet Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama sljedećeg će vikenda, od 8. do 10. rujna, postati velika, mistična pozornica pod zvijezdama, najavljeno je u petak. Idejna začetnica festivala, operna pjevačica Jelena Štefanić prisjetila se početaka Festivala prije tri godine.
- Te prve godine kada sam nastupila s Martinom Tomčić i maestrom Pavlom Dešpaljem za klavirom svi smo bili iznenađeni jer je došlo tristotinjak ljudi, a sljedeće godine došlo ih je 700. Ta su prva dva izdanja, podsjećam, trajala samo jedan dan, a ove smo godine ambiciozno odlučili da traje tri dana.  
Idemo malim, ali sigurnim koracima - poručila je Štefanić i dodala kako je želja svih organizatora, pa tako i njezina, da prostor arheološkog lokaliteta u Varaždinskim Toplicama postane operna pozornica. Održavanjem festivala kreira se novi kulturno-turistički proizvod koji i lokalnoj zajednici stvara dodanu vrijednost te doprinosi razvoju destinacije Varaždinske Toplice u cjelini, istaknula je direktorica TZ Lana Husnjak.A da se Varaždinska županija želi profilirati kao županija s pričom, naglasila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec dodajući da su jedna od tih priča upravo Varaždinske Toplice koje kontinuirano ulažu u turizam i kulturu.
- Varaždinska županija daje podršku očuvanju kulturne baštine, edukacije djece i mladih u kulturi, kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, KUD-ovima te kulturnim događanjima kao što je ovaj jer vjerujemo kako se samo u različitosti može prepoznati sva ljepota i naše županije, ali i umjetnosti i života općenito.
Ovaj lokalitet jednako je magičan kao i nekad, a sve zahvaljujući ovakvim sadržajima koji ga nadograđuju i oplemenjuju. Zahvaljujemo na svakoj inicijativi koja promovira umjetnost, stvaralaštvo, glazbu, tradiciju i kulturnu baštinu, a posebice se veselimo događajima koji sve navedeno spajaju u novi magični spoj, poput ovog – naglasila je zamjenica Zagorec. 
Vrijedi istaknuti kako je ove godine za javne potrebe u kulturi Varaždinska županija izdvojila 190.000,00 eura.Gradonačelnica Dragica Ratković izrazila je zadovoljstvo što Varaždinske Toplice postaju prepoznatljive i po brojnim kulturnim događanjima i manifestacijama.
 - Varaždinske Toplice su po svojoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini jedinstvene u ovom dijelu Europe, a zahvaljujući ovim projektima, naša posebnost postaje još bogatija. Dosadašnja dva festivala klasične glazbe i opere potvrdila su da s festivalom moramo nastaviti te ga još dublje ukorijeniti u našem kulturnom i turističkom identitetu, kako u Varaždinskim Toplicama, tako i u čitavoj Varaždinskoj županiji – naglasila je gradonačelnica Ratković dodajući kako upravo ovakvi glazbeni spektakli privlače posjetitelje koji cijene kvalitetnu umjetnost i autentična iskustva, stoga grad postaje magnet za kulturne putnike i zaljubljenike u glazbu i gradi ime kao središte gdje se vrhunska izvedba spaja s jedinstvenom okolinom.
Martina Tomčić, koja će nastupiti trećeg dana Festivala naglasila je da je iznimno počašćena i sretna da ponovno može pokazati ono što živi.
- Mislim da je ovo područje definitivno kraj koji zna prepoznati kulturu, zna uživati u umjetnosti i samim time Varaždinske Toplice apsolutno imaju prostora za jedan eksponencijalni rast u tom smjeru, kroz i ovakav festival, koji je treću godinu zaredom vrlo ambiciozno svoju večer proširio s jednog događanja na tri – rekla je Tomčić.  
Festival NOcTEs Aqua Iasae u petak će s početkom u 19 sati otvoriti Gianfranco Pappalardo Fiumara, pijanist koji je nastupao na najznačajnijim svjetskim pozornicama kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Teatro “Alla Scala” u Milanu, St. Albans Church u Londonu te Theatre In u Montrealu i Japanu. Nedavno je dobio prestižnu nagradu francuske Sorbone - Grand Prix Excellente, za uspješnu karijeru i doprinos umjetnosti. Izvest će Recital s djelima J.S. Bacha.W.A. Mozarta, A. Salieria, V. Bellinija, S. Thalberga, F. Liszta te L.van Beethovena.
Stjepan Gerić, mladi pijanist, dvadesetogodišnjak iz Varaždinskih Toplica, s isto tolikim brojem osvojenih domaćih i međunarodnih nagrada i student Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču, svoje će glazbeno umijeće pokazati u subotu navečer. Njegov su odabir skladbe Chopina, Haydna, Beethovena i Skrjabina, a pred njim je doista blistava budućnost i vjerujemo svjetla svjetskih pozornica.
Treći dan festivala donosi koncert pod nazivom Gianfranco & Friends. Atraktivne operetne arije Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih kompozitora uz dašak humora i ljubavne zavrzlame zasigurno će biti pravi doživljaj. Uz Gianfranca nastupit će operni pjevači, gosti festivala iz Italije: Alessio Quaresima (bariton) i Roberto Cresca (tenor) te operne pjevačice: Jelena Štefanić (sopran), Martina Tomčić (mezzosopran), Sofija Cingula (mezzosopran) i mlada zvijezda iz Makedonije, čiji je raspon glasa 3 oktave, a koja je već osvojila brojne europske pozornice - Eva Zhivkovska.Organizatori festivala su gradska Turistička zajednica, Grad Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej, a i ove godine u organizaciji pomaže Varaždinska županija.
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.