Ljetna scena Amadeo - Matija Dedić, Aljoša Jurinić,gitarist,Petrit Çeku ...

nenad jendrić matija dedić i vatroslav kuliš

Predstavljen je ljetni program scene Amadeo. Scena Amadeo  smještena je u  povijesnom atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj ulici u Zagrebu i  već 19 godina zagrepčanima i brojnim inozemnim gostima nudi glazbena i multimedijalna događanja.

Gornjogradska ljetna pozornica AMADEO i ove godine tijekom lipnja i srpnja postaje dom  domaćih i inozemnih umjetnika. Predstavnici Scene te brojni izvođači koji će sudjelovati u ovogodišnjem programu  su u Glazbenom dvorištu Zagrebačkih solista, skrivenom gornjogradskom dragulju smještenom na Trgu sv. Marka,  predstavili ovogodišnji ljetni program.

„Posebno nas veseli početak suradnje sa Zagrebačkim solistima, jednim od najuglednijih naših i inozemnih komornih ansambala, s kojima ćemo promovirati novu gornjogradsku scenu smještenu u dvorištu palače Jelačić-Grlečić na Trgu sv. Marka 9, u kojem se nalazi njihov dom. Novu scenu otvaramo 01. srpnja nastupom Zagrebačkih solista i njihovog gosta, pijanista i skladatelja Davida Gazarova. Već 08. srpnja u istom prostoru slijedi nastup Solista sa klarinetistom Brunom Philippom. Ovaj zajednički projekt realiziramo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Osim najboljeg ljetnog programa u gradu, nadamo se da ćemo i ove godine istaknuti Zagreb na karti gradova koji svojom ponudom ne zaostaju za europskim i svjetskim kulturnim metropolama“ – rekao je voditelj scene Amadeo Nenad Jandrić.

Inače ljetni program počinje 26. lipnja trećim izdanjem Malih noćnih razgovora s književnicom Milanom Vuković Runjić. Kroz svoja razmišljanja i iskustva  iz svijeta umjetnosti, svakidašnjeg života te uvijek „vrućih“događanja iz svijeta domaće politike predstavit će se i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pjesnik i povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, direktor HAVC-a Danijel Rafaelić, glumica Marija Sekelez, književnik Zdravko Zima, Tereza Kesovija te pijanist i skladatelj Matej Meštrović.

Nakon jednogodišnje stanke Scena AMADEO ovoga ljeta ponovno se uključila u humanitarnu akciju Korak u život, koju organizira zagrebački Rotary Club Zagreb - Kaptol, namjenjenu omogućavanju nastavka školovanja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Na koncertu 07. srpnja  u  toj akciji sudjelovat će Toni Cetinski a hrvatski akademski slikar Vatroslav Kuliš svakom kupcu ulaznice za humanitarni koncert poklonit će svoju potpisanu grafiku.

Svijet likovne umjetnosti predstavit će umjetnica Dora Kovačević svojom izložbom VRT. To je deveta u nizu izložbi posvećenih  preminuloj akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

Sve do 28. srpanja na Sceni AMADEO odvijat će se i bogat glazbeni program. Uz Zagrebačke soliste koji će svoj nastup sa gostima održati u svome glazbenom dvorištu, scenu u atriju muzeja otvara  Glazbena družina Cinkuši koja ove godine slavi 20 godina svog rada. Već tradicionalno i ove godine nastupa ansambl Lado sa svojim orkestrom, pijanist i skladatelj Matej Meštrović sa glazbenim projektom ExprestoMariachi Los Caballeros koji na Sceni AMADEO nastupaju gotovo od samoga početka te zagrebačka grupa Duende sa svojim frontmenom, virtouzom na gitari Tomislavom Tenšekom, koji će ugostiti flamenko pjevačicu Ninu Čorić.

Nastupit će i Matije Dedića i harmonikašica Merima Ključo koji će se predstaviti programom koji nosi naziv Potraži me u predgrađu a gitarist Miroslav Tadić  će zajedno sa violinisticom Yvette Holzwarth predstaviti svoj novi album Spavati, možda sanjati. Slijedi  nastup dva mlada virtouza pijanista Aljoše Jurinića i gitarista Petrita Çekua, kao i nastup  gitarističkog Kvarteta u sastavu Zoran Dukić, Maroje Brčić, Tvrtko Sarić, Petrit Çeku.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.