Croatia Records na Interliberu predstavila DVD „Izgubljeno dugme“

Croatia Records na Interliberu predstavila DVD „Izgubljeno dugme“

Na 41. međunarodnom sajmu knjiga i učila "Interliber" i ove godine svoja izdanja predstavlja Croatia Records koja je i ovoga puta organizirala nekoliko predstavljanja a koja su okupila veliki broj posjetitelja i ljubitelja glazbe.
Na glavnoj pozornici paviljona 6 Zagrebačkog velesajma, u blizini štanda Croatia Recordsa predstavljen je i dvostruki DVD "Izgubljeno dugme". U pitanju je dokumentarni film redateljskog trojca Robert Bubalo, Mario Vukadin i Renato Tonković, odnosno biografska rock priča o Goranu Ipi Ivandiću, bubnjaru najvećeg rock benda bivše Jugoslavije, Bijelog dugmeta. Film je od nedavno u prodaji i kao dvostruki DVD u izdanju Croatia Recordsa.

Izdanje su na Interliberu predstavili Robert Bubalo i Mario Vukadin, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, kreativna direktorica CR-a i jedna od koproducentica dokumentarnog filma, Nikolina Mazalin te glazbeni kritičar Hrvoje Horvat. "Ne postoji na prostoru bivše države ni jedan bubnjar o kojemu se može napraviti, ne samo zanimljiva priča, nego priča od sat i pol vremena. Nemate ni jednog bubnjara koji je imao tako intenzivan, zanimljiv, buran i tragičan život kao Ipe Ivandić. Kad imate mladića od 17 ili 18 godina koji upada u tako veliki bend, svira pred 50 tisuća ljudi, kojemu u bubnjevima pronađu 3 i pol kilograma hašiša zbog čega završi u zatvoru, koji na Pagu počne praviti Zrće prije Zrća, zaduži se i pobjegne pred lihvarima u Beč, počne raditi s Fikretom Avdićem, izgubi ogroman novac na nekom brodu, onda završi u Beogradu i skoči s balkona hotela Metropol ili je bio bačen, što nismo ni mi utvrdili, te tako završi svoj mladi život. To je takva rock avantura da na koncu nismo imali dvojbe o tome trebamo li raditi film o njemu ili ne, a i mi smo kroz 5 godina koliko smo radili film i doživjeli brdo avantura", istaknuo je Bubalo.

Prošle su 4 godine od velikog i u Abbey Road Studios remasteriranog box seta Bijelog dugmeta u izdanju Croatia Recordsa, a sada je predstavljeno i dvostruko DVD izdanje "Izgubljeno dugme".
"Velika je vrijednost ovih izdanja. Kad smo radili box set imali smo bitnu stvar na umu, da je to vjerojatno najveći rock and roll projekt na ovim prostorima i zato smo ga temeljito završili u Londonu. Htjeli smo pokazati kako se treba raditi i kako se takvi veliki opusi daju za budućnost. Ovo DVD izdanje je mali kamenčić i biser u nekom mozaiku velikog opusa Bijelog dugmeta i jako sam sretan što se ova ekipa odlučila na fizičko izdanje, a mi smo im u svemu dali svoju podršku", rekao je Želimir Babogredac.

Prvi recenzent filma o Goranu Ipi Ivandiću bio je glazbeni kritičar Hrvoje Horvat: "Bilo je jako lijepo iskustvo jer se radi o priči koja zanima publiku i u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani i drugdje. Film je dobio nagradu odmah na DORF-u prve godine prikazivanja, a sada je na DVD-u koje ima dva sata dodatnih materijala koji nisu mogli ući u film. Radi se o velikoj karijeri Bijelog dugmeta i cijela priča oko fenomena Ipe Ivandića zapravo je dala prostora da se prikažu brojni događaji koji nisu samo o njemu. Strašno je puno korisnih informacija, izjava predivnih ljudi, privatnih fotografija, video snimaka, pogotovo iz 1977. godine s koncerta na Hajdučkoj česmi. Zbog toga mi se film čini kao jedan najvrjedniji skup dokumenata o radu Bijelog dugmeta, grupi koja je izlazila iz svih okvira i koja je oformila domaću rock scenu", kaže Horvat.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.