Dueti Mije i Marka Tolje te Alke i Nene Belana među laureatima Splitskog festivala

Dueti Mije i Marka Tolje te Alke i Nene Belana među laureatima Splitskog festivala
  1. izdanje jednog od najdugovječnijih festivala u regiji, Splitskog festivala, proteklo je u znaku najboljih pjevača, trenutno najemitiranijeg u hrvatskom radijskom eteru, Petra Graše, koji je sjajnim repertoarom oduševio publiku, zatim najvećeg pjevača naših prostora Miše Kovača, te glavne večeri na kojoj je predstavljeno 25 pjesama. Sve pjesme nalaze se na festivalskom CD-ukoji je objavljen za Croatia Records i predstavljen na službenoj press konferenciji u Splitu. Svih ovih 59 godina Splitski festival ostao je pri samom vrhu, a da je njegova popularnost ostala ista govori i činjenica kako su dva tjedna prije održavanja ulaznice za festival rasprodane.
    "Nije se lako danas izboriti s društvenim mrežama, internetom, YouTube-om i pozornicom koja je tu 59 godina. Ništa se ne može vratiti nazad niti treba, jer da se vraćamo i Festival bi išao nazad. Mi idemo naprijed, dali smo šansu mladima, ali nikada nećemo zaboraviti one koji su napravili Festival što i pokazujemo",rekao jedirektor festivala Tomislav Mrduljaš.

Jedna od mladih pjevačkih zvijezda koje su nastupile na Splitskom festivalu,Luka Basi, iskoristio je prekrasne ljetne dane u najljepšem gradu na obali kako bi predstavio i svoj album prvijenac jednostavnog naziva "Luka Basi", a na kojem se nalaze njegovi hitovi poput "Seko moja", "Upalimo ljubav" feat. Lana Jurčević, "Moja", feat. Ljubavnici, "U bijelom", "Sedam noći", "Istrijanko ružo moja", "Ružo bila" feat. Marko Škugor i novog hita "Kad vidin Boga uživo" kojeg je uživo izveo na 59. Splitskom festivalu. Luka Basi je zahvalio diskografu Croatia Recordsu i organizatorima što su mu omogućili da svoj prvijenac predstavi na jednom od najznačajnijih festivala u regiji.

Veterani, kako hrvatske glazbene scene, tako i Splitskog festivala, Trio Gušt, nekoliko dana prije Splita objavili su novi studijski album "Korak (po) ko rak". Na novom albumu, kojeg su također predstavili na press konferenciji u Splitu, nalazi se petnaest pjesama prepoznatljivog stila koje su članovi Trio Gušta predstavljali na festivalima: CMC festival Vodice, Festival zabavne glazbe Split, Dalmatinska šansona Šibenik, Etno fest Neum, Melodije hrvatskog juga Opuzen, Marko Polo fest na Korčuli. 

Bila je ovo prava prigoda da Croatia Records predstavi i nova knjižna izdanja, a u pitanju su novi nastavak knjige "Tvornica glazbe - priče iz Dubrave" autoraSiniše Škarice te "Rock u Vinkovcima" autora Želimira Žileta Ivkovića. O knjigama je osim predstavnika Croatia Recordsa govorio i cijenjeni glazbeni kritičar Zlatko Gall. Dok prva knjiga opisuje nastanak jedne od najvećih diskografskih kuća na ovim prostorima, Jugotona, današnjeg Croatia Recordsa, druga knjiga "Tvornica glazbe - Priče iz Dubrave" obuhvaća razdoblje 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, od 1970. do 1989. godine. Knjiga na 576 stranicaispisuje povijest glazbe i početke mnogih danas kultnih glazbenika.

Početak trodnevnog Splitskog festivala uključivao je veliki koncert Petra Graše na dupkom punim Prokurativama. Druga večer "Split pjeva Mišu" bila je posvećena Miši Kovaču kojemu je predsjednik Hrvatske diskografske udruge Želimir Babogredac uručio priznanje za najtiražnijeg hrvatskog pjevača svih vremena s više od 20 milijuna prodanih primjeraka albuma. Bila je to emotivna večer na kojoj su brojni izvođači pjevali Mišine pjesme, ali i sjajna uvertira pred glavnu festivalsku večer, u subotu, 6. srpnja, kada je predstavljeno 25 pjesama. Nastupili su: Mladen Grdović, Mia & Marko Tolja, The Frajle, Alka & Neno Belan, Hari Rončević & Klapa Cambi Kaštel Kambelovac, Ibrica, Tomislav Bralić & Klapa Intrade, Goran Karan & Tedi Spalato i Klapa sv. Juraj HRM, Giuliano, Luka Basi, Marko Kutlić, Ivana Kovač, Bobo & Saša Antić, Petar Dragojević, Igor Cukrov, Armin, Klapa Rišpet, Mjesni odbor, Lorena, Branko Medak & Mješovita klapa Filip Dević, Antonia Dorić, Ivo Perkušić i Helena Gudelj. Među laureatima 59. Splitskog festivala su dva dueta. Mia Dimšić i Marko Tolja su za pjesmu "Sva blaga ovog svijeta" dobili treću nagradu publike, dok su Alka Vuica i Neno Belan za pjesmu "Vrijeme za nas" dobili nagradu za najbolje stihove i nagradu Srebrni val.

Kako je već istaknuo direktor festivala Tomislav Mrduljaš, spoj mladosti i iskustva najbolji je recept za dugogodišnji opstanak Splitskog festivala. I ove godine, kako to nalaže tradicija, čuli smo neke nove izvođače, one koji su tek na putu prema zvijezdama, ali i neke od najvećih glazbenih zvijezda današnjice. I 59. izdanje iznjedrilo je pregršt sjajnih pjesama koje će sigurno postati radijski hitovi i tako na najbolji način prezentirati kvalitetu jednog od najboljih i najstarijih festivala u regiji.

Foto: Luka Mladinić


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.