U prodaji live album „Urban&4 & Zagrebačka filharmonija“

U prodaji  live album „Urban&4 & Zagrebačka filharmonija“

Energija Urban&4, maestralni aranžmani Ante Gele i virtuoznost Zagrebačke filharmonije spojili su se prije godinu dana u jednu bajkovitu priču koja je upravo dobila svoje diskografsko izdanje, album "Urban&4 & Zagrebačka filharmonija".
Na novom albumu za čije se maestralno likovno oblikovanje pobrinuo umjetnikTomislav Torjanac nalaze se neke od najljepših pjesama Urbana i Četvorke u sasvim novim aranžmanima, po prvi put u pratnji Zagrebačke filharmonije i pod ravnanjem dirigenta Krešimira Batinića.

Ovaj koncert i projekt, kako je glazbenik Damir Urban otkrio prije nastupa, jedan je od onih zbog kojih se radna temperatura podigne. Osim što je prošle godine obilježeno 20 godina od izlaska albuma "Žena dijete", koncert u srpnju 2018. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, bio je poseban i po tome što je Urban svoje hitove prvi put izveo u specijalno prilagođenim aranžmanima koje je raspisao Ante Gelo.
"Otprilike u ovo doba, prošle godine, slijegali su se dojmovi s jednog od, u mojoj karijeri dugoj sad već tridesetak godina, većih i zahtjevnijih, ali zasigurno i najdražih koncerata. Koncert sa Zagrebačkom filharmonijom je, osim što  je uključivao i mnogo veći broj ljudi od meni uobičajenog, zahtijevao je i veću pažnju, koncentraciju, ali i trud. Moram reći da je su sve to uvelike olakšali Ante Gelo i Krešimir Batinić, svaki na svoj način. Ante je napravio predivne, na trenutke gotovo dječji zaigrane aranžmane i svojim nam je znanjem i strpljenjem  pomogao da se opustimo i što lakše uđemo u taj, nama, novi svijet. Krešimir Batinić znalački je, i istovremeno opušteno, ravnao Filharmonijom, tako da vjerujem da smo svi zajedno priuštili, prvenstveno sebi, a onda i publici, jedno nezaboravno iskustvo.
Iskreno, znao sam da se sam koncert i snima, ali sam se već nakon prvih taktova uspio dovoljno opustiti da sam potisnuo taj dodatni pritisak i u potpunosti, kao da s Filharmonijom u Lisinskom sviram svaki dan,  uživao, što je, u konačnici, vjerujem doprinijelo tome da se i na snimku prenese radost muziciranja. Zapravo smo tek naknadno, preslušavajući u podruma Ante Gele snimke, shvatili koliki je potencijal tog zvučnog zapisa. U dogovoru s njim, snimke su proslijeđene Goranu Martincu koji je u miksu i masteringu napravio savršen posao i zvučno cijeli materijal podigao na još jednu višu razinu!
S druge strane, Tomislav Torjanac je napravio savršeno likovno oblikovanje albuma. Uspio je likovno dočarati, glazbenicima koji sa freske 'prosijavaju' kroz konture benda i mene, koliko smo svjesni činjenice da su tisuće i tisuće glazbenika, stoljećima prije nas, svojim djelima i radom ispisali staze po kojima se mi danas krećemo. Mislim da je upravo suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom, to savršeno druženje 'novog' i 'starog' zvuka, možda najbolji način da se odužimo svim onim autorima i glazbenicima bez čijeg istraživanja i stvaranja od samih početaka glazbe pa do današnjih dana, ne bi bilo ni naših pjesama, a možda ni glazbe uopće",izjavio je Damir Urban povodom izlaska albuma.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.