„50 originalnih pjesama“ za 50 godina najbolje hrvatske pop skupine Novi Fosili

„50 originalnih pjesama“ za 50 godina najbolje hrvatske pop skupine Novi Fosili

Nevjerojatna karijera jedne od najvećih grupa svih vremena, Novih Fosila, publici je omogućila pregršt hitova koji su i danas sveprisutni i koji nikada neće biti zaboravljeni. Ove godine najuspješnija hrvatska pop skupina obilježava 50 godina  koncertom u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 1. listopada, a savršeni podsjetnik za pjesme koje su obilježile njihovu karijeru je novo trostruko CD izdanje Croatia Recordsa iz edicije "50 originalnih pjesama". 
"Tijekom 1977. i 1978. godine u tadašnjem Jugotonu snimali su i miksali svoj prvi album "Da te ne volim" koji je prodan u dijamantnoj nakladi. Na ovom albumu uz naslovnu hit pjesmu nalaze se i ostali hitovi: "Diridonda", "Neka vali gingolaju svoje barke" (osvojila 1. mjesto na Splitskom festivalu 1978. godine), "Lastavice mala" i "Sanjaj me". Idući album "Nedovršene priče" objavljen je 1980. godine, a Rajko Dujmić je u želji da dobije meki mediteranski zvuk odlučio snimati ga i miksati u Milanu. Za platinastu nakladu ovog albuma zaslužne su pjesme "Tako je malo riječi palo", "Nikad više staro vino", "Šuti, moj dječače plavi" i "Najdraže moje". Slijedi ga dijamantni album "Budi uvijek blizu" s nevjerojatnih 690 000 primjeraka u samo godinu dana te evergreenima "Plava košulja"," Saša", "Tonka", "Budi uvijek blizu" i "Ključ je ispod otirača". Godine 1982. izlazi još jedna dijamantna ploča "Za djecu i odrasle". S ovih nekoliko albuma Novi Fosili postaju najpopularnija pop grupa u tadašnjoj državi, a Rajko Dujmić autor koji je znao i mogao napisati samo hitove. Iako se sve činilo savršenim, pjevačica Đurđica Barlović nakon udaje i rođenja sina ne može više pratiti ritam učestalih turneja te se dogovorno povlači iz grupe i nastavlja solističku karijeru. Osnivač Novih Fosila Slobodan Momčilović Moka otkriva mladu i talentiranu Sanju Doležal, tadašnju pjevačicu teen grupe Prva ljubav koja svojom energijom i mladalačkom poletnošću unosi u grupu veliku količinu pozitivne energije koja je utjecala i na stvaralački rad Rajka Dujmića",piše u knjižici izdanja urednica Klaudija Čular.

"Godine 1983. objavljuju album "Poslije svega" na kojem se nalazi kultna pjesma "Milena". Novi fosili nastavili su nizati svoje uspjehe na raznim festivalima, a s pjesmom "Ja sam za ples" 1987. godine u Bruxellesu dobili su i priznanje država
natjecateljica na Eurosongu osvojivši visoko četvrto mjesto. Dvije godine poslije izlazi još jedan uspješan album "Tvoje i moje godine", ali iste godine grupa se suočila s iznenadnom smrti lidera Moke. Na bubnjevima ga mijenja Nenad Šarić, do tada dobar prijatelj grupe. Godinu dana kasnije, 1986., izlazi album "Za dobra stara vremena" s istoimenom kultnom pjesmom koja će kao i njen naslov u mnogočemu zauvijek obilježiti Nove fosile. Idućih nekoliko godina Novi fosili objavljuju albume: "Dijete sreće" (1987.), "Nebeske kočije" (1988.), "Obriši suze generacijo" (1989.) i "Djeca ljubavi" (1990.). Tijekom Domovinskog rata članovi se međusobno razilaze. Rajko Dujmić nastavlja sa skladateljskim radom, a u suradnji s Zrinkom Tutićem nastala je i povijesna pjesma "Moja domovina" koja je okupila najveća imena hrvatske glazbene scene. Vladimir Kočiš započinje samostalnu karijeru, Marinko Colnago svoje glazbeno iskustvo koristi na druge načine, a Sanja Doležal i Nenad Šarić posvećuju se zajedničkom obiteljskom životu.", piše Klaudija Čular o zlatnom razdoblju grupe Novi Fosili. 

Iako je bilo nekoliko ponovnih okupljanja, članovi Novih Fosila ipak su se višeposvetili solo karijerama. 2006. godine Institut hrvatske glazbene industrije dodijelio im je posebno priznanje za najtiražniju grupu u povijesti hrvatske diskografije. I baš kao što urednica Klaudija Čular piše u knjižici izdanja, "pjesme koje su nam ostavili u nasljeđe su one koje najviše govore o njihovoj neprolaznosti i koje s jednakim veseljem pjevaju neke nove generacije." 
Svakako treba spomenuti one koji su Nove Fosile stvorili i tijekom višedesetljetne karijere svrstali na najvišu poziciju najuspješnijih grupa naših prostora, a to su redom od početka djelovanja do ratnih godina: Slobodan Momčilović Moka,Vjekoslav Kink, Ivica Piškulić, Slavomir Cvija, Toni Pavić Tuna, Zvonimir Makar Šiljo, Marinko Colnago, Milan Ćaleta Ćale, Radmilo Maslovarić, Rajko Dujmić, Đurđica Barlović, Zoran Vlaović, Vladimir Kočiš Zec, Sanja Doležal i Nenad Šarić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.