Projekt Audio knjige: Čitajte slušanjem

Projekt Audio knjige: Čitajte slušanjem

Projekt Audio knjige autora Renate Cisar i Mustafe Topčagića novinari i potencijalni investitori saslušali su kao pilot snimku na kojoj glumac Goran Grgić čita ulomak iz romana 'Krletka od mora' mladog autora Dinka Mihovilovića.
Prezentaciji su nazočili i nakladnica Sandra Pocrnić Mlakar (Beletra) i producent Nikola Mihaljević (Unimedia).

'Projekt Audio knjige pozitivna je posljedica corona timea', istakao je Mustafa Topčagić. 'Ljudi su tada počeli više čitati knjige, ali su se počeli otvarati i novi vidovi elektroničke komunikacije: online prijenosi kazališnih predstava i koncerata, emitiranje filmova... Malo smo porazmislili o svemu i palo nam je na pamet kako kod nas nedostaje audio knjiga.'

Autori su odlučili napraviti pilot snimku, koju bi predstavili medijima i sponzorima. 'Okidač' da se krene u akciju bilo je kada su na facebooku čuli kako glumac Goran Grgić recitira pjesmu Tina Ujevića 'Pobratimstvo lica u svemiru'. Svidjela im se interpretacija, kontaktirali su ga i kratko mu objasnili ideju koja mu se odmah svidjela. Potom su ideju predstavili nakladnici Sandri Pocrnić Mlakar, u čijem im se katalogu izdanja zanimljivim učinio roman Dinka Mihovilovića 'Krletka od mora'. S njima su se brzo dogovorili, a sljedeći korak bila je organizacija snimanja što su povjerili producentu Nikoli Mihaljeviću (Unimedia).

'Audio knjige namjeravamo plasirati u knjižnice, razne kulturne institucije, škole, udruge slijepih i slabovidnih, ali ih ponuditi i turističkim zajednicama, agencijama i prijevoznicima. Mjesta gdje će se moći nabaviti na CD-u su knjižare, pošte i kiosci, a online preko mobilne aplikacije i downloadom s web shopa. Osim mladih hrvatskih autora, planiramo izdavati književne klasike Zagreba i okolice, hrvatske pisce iz BiH te sve ono za što procijenimo da postoji interes', istaknuli su Cisar i Topčagić, napomenuvši da su otvoreni za suradnju i s velikim izdavačima koji bi imali motiva uključiti se u projekt.

'Zbog složenosti produkcije snimali bismo jedan po jedan naslov. Za potporu ćemo se obratiti i Ministarstvu kulture, a kao model financiranja planiramo i crowdfunding kampanju. Računamo i na sponzore poput većih vinarija i proizvođača te distributera kave, kojima može biti u interesu promocija vezana uz audio knjige', istaknuo je Topčagić.
Predstavljanje tog inovativnog projekta uz prigodne zalogajčiće i čašicu vina Najman, održano je u zagrebačkom bistrou Veganšpek ,

Foto: Ivan Mihaljević

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.