MFK se održava unatoč koroni – izliječite se knjigama na splitskim Gripama

MFK se održava unatoč koroni – izliječite se knjigama na splitskim Gripama

Mediteranski festival knjige koji će se održati od 2. do 6. rujna na splitskim Gripama donosi bogat program za sve ljubitelje pisane riječi, ali šalje i važnu poruku – da se gospodarski i kulturni život mora nastaviti unatoč koroni.

„Ovaj festival bit će pokazna vježba kako se ponašati, kako u kriznoj situaciji provesti zahtjevnu organizaciju ovakvog kulturnog događaja. Bit će to slanje slike o novoj normalnosti u Splitu i poruka ljudima da se u epidemiji koronavirusa 'liječe' knjigama“, rekao je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara najavljujući MFK, a da liječenje ostane samo figurativno pobrinuli su se organizatori dosad neviđenim epidemiološkim mjerama.

Posjetitelje tako, između ostalog, već na samom ulazu u ŠC Gripe čekaju dezinfekcijski punktovi za noge i ruke. Naravno, ne može se ući bez maske i mjerenja temperature, a da na prostoru od 1800 metara četvornih ne bude prevelika gužva pobrinut će se posebni brojači posjetitelja. Svi prodavači na štandovima imat će vizir na licu, razmaci između samih štandova bit će povećani, a zbog svega toga je produženo i radno vrijeme festivala (od 10h do 21h).

„Znamo da ćemo biti pod povećalom, ali odlučili smo se probiti led i stvoriti okvir u kojem će se svi posjetitelji osjećati ugodno i sigurno. Iako će se paziti na distancu, MFK je prilika da se nakon višemjesečne prisilne pauze čitatelji uživo susretnu s autorima i da se kulturni život počne vraćati u normalu. Za nas nakladnike je festival od ogromne važnosti s gospodarskog aspekta, to se vidi i po odazivu izdavača. Oko 90-ak njih ponudit će posjetiteljima preko 10.000 naslova s područja publicistike, beletristike i knjiga za djecu“, kazao je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina, dodavši kako je MFK važan i kao putokaz za buduća kulturna događanja koja će se održavati u ovakvim okolnostima.

Sve koji se odluče potegnuti do Gripa čeka bogat program, od brojnih promocija knjiga, preko stručnih panel rasprava pa sve do radionica za djecu. Ponuda je zaista šarolika, tako će svoje naslove rame uz rame promovirati Jadranka Kosor (Premijerka) i reper Vojko V (slikovnice Kako to i Ne može). Poznati pjesnik Marko Tomaš predstavit će svoj prvi roman Nemoj me buditi, Jurica Pavičić roman Prometejev sin, bivši bubnjar Azre Boris Leiner autobiografiju Sve je bio ritam, a Bruno Šimleša knjigu Kako zavoljeti sebe.

Posebna se pozornost pridaje djeci i mladima pa će se organizirati i brojne radionice i to iz kreativnog pripovijedanja, crtanja stripa, robotike, pisanja priča,... ali i nezaobilazne promocije novih naslova dječje knjige. Pod pokroviteljstvom projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja odvijat će se i program čitanja priča Tete i barbe pričalice čitaju... te Škola brzog čitanja koja je namijenjena svima - djeci i odraslima.

Ponešto će se moći naučiti i o povijesti pa će tako posjetitelji festivala kao uspomenu moći napraviti otisak napravljen na Gutenbergovom stroju što će ujedno biti i spomen na 1600

godina sv. Jeronima. Za one koji ipak vole nešto moderniju tehnologiju tu je nagradna igra u kojoj će kupci knjiga na MFK moći osvojiti e-bicikl, e-čitač ili pakete knjiga.

MFK organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te uz potporu brojnih partnera, a projekt se održava u skladu sa svim preporukama Nacionalnog stožera i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Ulaz na festival je besplatan a više o programu, prijavama na radionice, nagradnoj igri te STOP COVID-19 mjerama saznajte na službenoj internet stranici projekta www.mfk.hr.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.