Obožavatelji se u nizu hrvatskih gradova uz pjesmu i pljesak opraštaju od legendarnog Đorđa Balaševića

Obožavatelji se u nizu hrvatskih gradova uz pjesmu i pljesak opraštaju od legendarnog Đorđa Balaševića

Nakon vijesti da je Đorđe Balašević preminuo, Zagrepčani su mu iste večeri u Ilici odali počast. Dan kasnije, svijeće se i dalje pale. Okupljanja su navečer održana i u drugim gradovima, a neka, poput onog u Splitu, održana su u popodnevnim satima.

Odlazak glazbenog velikana mnoge je vratio u godine u kojima su odrastali uz njegovu glazbu i stihove. Mnogi su danas pjevali stihove velikog kantautora. Građani ispred obiteljske kuće ostavljaju cvijeće i pale svijeće.

Od Panonskog mornara opraštaju se u rodnom mu Novom Sadu, Sarajevu i Sloveniji, koja mu je bila drugi dom.

- Bio je među rijetkima koji su istodobno i lokalni i univerzalni. Da nema te jezične barijere, da je bio, primjerice, Englez, bio bi svjetski slavan, kaže Zoran Predin.

Zagrepčani su mu ispunili želju i u Ilici "ćirilicom ispisali bećarac".

-Ja ne znam kako bih to riječima opisala jer kao što Đole kaže, postoje neke stvari neprevodive u riječi, kazala je jedna Zagrepčanka.

- Svaki stih koji je ikad otpjevao i napisao je neprocjenjiv, dodaje druga Zagrepčanka.

Neprocjenjiva je bila i stanica u Puli, gdje je održao prvi koncert u Hrvatskoj nakon rata.

- Kad je Arena doslovce pucala po šavovima, ne znam je li bio netko od vas onda 2001., 16. lipnja. Kad je on stupio na pozornicu, ja sam mislila da će se Arena raspasti, rasvjeta, on se pojavi na bini to mi je nezaboravno.

A zaborav i Đole za publiku ne idu jedno uz drugo.

- Ljudi su se ženili, sastajali, rastajali uz tu glazbu i te stihove tako da to je veika stvar, a ostat će pjesme i ona crtica iz onog njegovog čuvenog citata ''to ti je život, kaže Marko Anić, pjevač riječke grupe Belfast food.

Split je odlučio - opraštaju se pjesmom. 

- Teško je povjerovati da je otišao, kazala je Splićanka koja je došla ispratiti Balaševića.

- Puna sam emocija od jučer, on je obilježio cijeli moj život, stvarno smo tužni i muž i ja. Čak mi i dijete od 12 godina voli Balaševića, rekla je druga Splićanka.

Mnogi možda ne znaju da je Đorđe Balašević svoju posljednju pjesmu, snimljenu i objavljenu u lipnju prošle godine - posvetio jednom hrvatskom gradu. Posebna je bila veza između Osijeka i Balaševića. Uvijek je isticao kako osjeća Osijek kao svoj grad. Rekao je da je Osijek dio njegove vlastite panonske transverzale.

 

Pjesma "Hej, lega" Izvedena je u Osijeku na njegovom posljednjem koncertu u ovom gradu potkraj 2019. Govori o ljubavi prema jednoj Slavonki. 

U čast Panonskom mornaru ispred dvorane Gradski vrt održao se neformalni program, uz epidemiološke mjere. Bit će paljenje lampiona, a poklonici Đorđa Balaševića već se okupljaju. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.