Zagrebačka filharmonija: Grlimo vas glazbom

Zagrebačka filharmonija: Grlimo vas glazbom

Zagrebačka filharmonija u sklopu svojeg Crvenog ciklusa održala je koncert u Tvornici kulture. Prema najavljenom koncertu u knjižici obljetničke sezone u kojoj Zagrebačka filharmonija slavi 150 godina djelovanja, ovog petka trebali smo slušati Šostakovićevu 10. simfoniju i Dvořákov Koncert za violončelo i orkestar. No, epidemiološke mjere i oštećena Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog prisilile su Zagrebačku filharmoniju da program prilagodi manjem koncertnom prostoru i smanjenom broju izvođača na pozornici. Upravo to nudi opus od šest Brandenburških koncerata Johana Sebastiana Bacha – jedne od najljepših i najuvaženijih skladbi koje nam je razdoblje baroka ostavilo. Zagrebačka filharmonija u komornom izdanju, pod vodstvom koncertnog majstora Martina Draušnika, izvela je tri Brandenburška koncerta te opetovano obogatila i razveselila znalačko uho svoje publike.

Nastup je počeo ''posljednjim'', Koncertom br. 6 u B-duru kojim su nas virtuozni glazbenici - solistice na violi Lucija Brnadić i Hiwote Tadesse, Smiljan Mrčela, Zita Draušnik i Oliver Đorđević na violončelu, Nikša Bobetko na kontrabasu i Franjo Bilić na čembalu barem na kratko uspjeli vratiti u razdoblje baroka.

Gozba bogatog zvuka gudačkih instrumenata te čembala nastavila se izvedbom Koncerta br. 3 u G-duru. Izraženim plesnim karakterom, dinamičkim i tonskim prelijevanjem, ova intimna izvedba održala napetost do samog kraja.

Zagrebačka filharmonija prezentirala je svojoj publici potpunu raskoš i raznolikost Brandenburških koncerata. Smjelim uvođenjem rogova i oboa, do punine zvučnog volumena, doveli su na samom kraju izvedbom Koncerta br.1 u F-duru kojom su šarmirali publiku te podsjetili da je glazba razdoblja baroka, i nakon toliko godina, još uvijek moderna.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.