Na današnji dan prije 50 godina osnovana Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

Na današnji dan prije 50 godina osnovana Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

Na današnji dan prije točno pedeset godina, 29. lipnja 1971. Skupština grada Zagreba donijela je Rješenje o osnivanju ustanove Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski. Dogodilo se to na 14. sjednici Gradskog vijeća 10 godina nakon početka izgradnje, a 2 godine prije završetka izgradnje Dvorane, koja je trajala ukupno 12 godina!

I kao da nam se povijest ruga… danas, kao i prije 50 godina, osnovani Lisinski ne raspolaže prostorom za rad, za ostvarenje različitih programa svih umjetničkih vrsta ili drugih vještina.

U 2021. godini, zgradu, istina, imamo, ali ozbiljno stradalu, oštećenu, narušenu i zatvorenu za javnost zbog neriješenih posljedica potresa s kraja prošle godine, koji se dogodio upravo istoga datuma, dvadeset devetoga, kada je u lipnju 1971. Lisinski utemeljen, a u prosincu 1973. i svečano otvoren. Kakva igra sudbine!

Vjeru u bolje dane ne gubimo. Našu misiju predstavljanja neprocjenjivih doživljaja nastavit ćemo svim nedaćama usprkos.

Sretan vam Dan Lisinskog!

Donosimo izvatke iz Rješenja Skupštine grada Zagreba:

RJEŠENJE O OSNIVANJU USTANOVE „KONCERTNA DVORANA VATROSLAV LISINSKI"

  1. Radi unaprjeđivanja uvjeta na intenzivniji i svestraniji kulturno–umjetnički život u gradu Zagrebu osniva se ustanova pod imenom „Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski“ kao samostalna i samoupravna organizacija (u daljnjem tekstu: ustanova).
  2. Sjedište ustanove je u Zagrebu.
  3. Osnivač ustanove je grad Zagreb. Ustanova ima svojstvo pravne osobe.
  4. Zadatak ustanove je:

-     da u koncertnoj dvorani organizira održavanje koncertnih, glazbeno-scenskih, estradno-zabavnih i drugih kulturno-umjetničkih priredbi,

-     da surađuje s radnim i drugim organizacijama u organiziranju festivalskih, reprezentativnih i svečanih priredbi, kongresa i takvih društvenih manifestacija koje su od interesa za kulturni i društveni život u gradu Zagrebu i za čije održavanje je koncertna dvorana prikladna s obzirom na prostor, tehničku opremljenost i reprezentativni prostor,

-     da u svrhu potpunijeg korištenja iznajmljuje koncertnu dvoranu i drugim organizatorima priredbi radi održavanja onih oblika djelatnosti, koje nisu u suprotnosti sa zadacima i programom ustanove,

-     da pruža tehničke usluge kod radio-televizijskog, filmskog snimanja i snimanja ploča,

-     da pruža tehničke, reklamne i propagandne usluge u vezi s korištenjem koncertne dvorane.

 

Kao sporednu djelatnost ustanova može organizirati i vršiti i druge poslove u vezi s ostvarivanjem njezine osnovne djelatnosti, kao npr. izdavanje prigodnih publikacija, održavanje prigodnih izložbi ili predavanja, vođenje buffeta i slično.

  1. Posebni zadatak ustanove je da Zagrebačkoj filharmoniji osigura upotrebu koncertne dvorane za obavljanje njezine osnovne djelatnosti uz najpovoljnije moguće financijske i druge uvjete. Ustanova je dužna Zagrebačkoj filharmoniji osigurati upotrebu koncertne dvorane za njene potrebe. U skladu s prethodnim stavom, odnosi Zagrebačke filharmonije i ustanove uredit će se međusobnim ugovorom i normativnim aktima.

Nakon što zadovolji potrebe Zagrebačke filharmonije, ustanova će Radio– televiziji Zagreb osigurati prioritet upotrebe koncertne dvorane uz normalne ekonomske uvjete. Odnosi Radio-televizije Zagreb i ustanove regulirat će se međusobnim ugovorom i normativnim aktom.

  1. Ustanovi se za njeno osnivanje i početak rada osiguravaju sredstva u iznosu od 500.000 dinara, koje osigurava Skupština grada.
  2. Ugovor između Skupštine grada Zagreba i ustanove sklopit će se da bi se, među ostalim, utvrdio način donošenja programa rada i programa korištenja koncertne dvorane, te da bi se Skupštini grada Zagreba osigurala upotreba koncertne dvorane za naročito svečane i značajne priredbe.
  3. Do imenovanja direktora ustanove na temelju natječaja dužnost privremenog direktora vršit će Ivo Vuljević.
  4. Privremeni direktor će u suglasnosti s Odborom za izgradnju koncertne dvorane obavljati sve pripremne radnje potrebne da bi ustanova mogla započeti s radom, osigurati kompletiranje potrebne tehničke dokumentacije te obavljati ostale pripremne radove, a naročito se brinuti za dovršenje građevinskih radova i nabavu opreme za koncertnu dvoranu, voditi računa o nadzoru kvalitete građevinskih radova i nabavljene opreme za koncertnu dvoranu, brinuti se o održavanju građevine i opreme, donijeti prvi program o korištenju koncertne dvorane, sklapati ugovore o iznajmljivanju koncertne dvorane, primati na rad radnike ustanove, zaključivati ugovore o nabavi inventara i poduzimati ostale radnje u vezi s početkom rada ustanove. Privremeni direktor će pomagati Odboru za izgradnju koncertne dvorane u izvršavanju svih zadataka Odbora.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.