Najavljen bogat program Prvog festivala knjige u Matici hrvatskoj

Najavljen bogat program Prvog festivala knjige u Matici hrvatskoj

Najava je uistinu vrlo zanimljiva: u Matici hrvatskoj se od 15. do 18. rujna održava Prvi festival knjige pod sloganom 'Matica dobrih knjiga'. Odmah tu valja dodati činjenicu da MH ponovno okuplja, jer u svom novom pothvatu ne djeluje sama nego u sinergiji s mnogima. No, krenimo redom: tijekom četiri festivalska dana predstavit će se 40-ak novih izdanja, a na programu će biti i koncerti te izložba. Svečano otvaranje Festivala predviđeno je u četvrtak, 15. rujna, u 11 sati, a adresa je poznata: Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb. Na prvom festivalu knjige osim MH i njezinih ogranaka u programu će sudjelovati i gosti, a to su: nakladnička kuća Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.
 
Na otvaranju Festivala Matica hrvatska nudi pravi događaj: predstavit će Izabrana djela Ive Brešana, književnika koji je iza sebe ostavio respektabilni opus vrijedan pozornosti i stalnoga proučavanja, a posebno čitanja i izvođenja. Na otvaranju će u glazbenom dijelu nastupiti violinistica Noami Konforta, a zatim će slijediti predstavljanje knjige Matičina ogranka u Dubrovniku Otok na kojem cvjetaju limuni – Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu. Predviđeno je prigodnim programom obilježiti i 180 godina od prvoga broja časopisa Kolo (1842–2022), najtrajnijeg hrvatskog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu. 
 
Publika će se u nastavku moći upoznati sa Sabranim djelima Ivane Brlić-Mažuranić (Ogranak MH u Slavonskom Brodu), poezijom Dragana Gortana (Pazin), Molitvenikom hrvatskih pjesnika II (Zaprešić), povijesnim romanom Grof Janković (Požega), putopisom Križevački liječnici u pohodu Egiptu (Križevci). Tog prvog festivalskog dana u večernjem programu, Fakultet hrvatskih studija predstavit će knjigu Ive Džinića, Dinamika razvoja kulture. Tragedija-drama-ironija, a Hrvatska sveučilišna naklada novi roman Dine Milinovića, Orfelin. Za kraj predviđeni su otvaranje izložbe i koncert.
 
Ostalih dana Festivala knjige MH ima mnoštvo događanja, ali se može posebno  izdvojiti predstavljanje jedne od zadnjih knjiga akademika Viktora Žmegača, Vrhunski europski romani, kao i časopisa Republika (Društvo hrvatskih književnika). Tu su i Književna revija (OMH u Osijeku), Riječi (Sisak), Zadarska smotra (Zadar), dok će Hrvatski institut za povijest predstaviti History of Croats, br. 2, Verbum nagrađivani roman Bakhita, a nakladnička kuća Alfa esej Jacques Maritain: Kršćanstvo i demokracija. Svaka promocija imat će posebnog moderatora, a to će biti Zrinka Turalija Kurtak, Tamara Džebić Šaljan, Luka Šeput i Božidar Petrač.
 
Detaljan program i informacije o pojedinačnim predstavljanjima dostupni su na mrežnim stranicama Matice hrvatske, a mi ponovimo slogan koji glasi 'Matica dobrih knjiga'. Uz dodatak: na djelu su opet okupljanje i zajedništvo onih koji vole i znaju što je dobra knjiga, sve pod vodstvom MH.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.