"Čelična djeva" poznatog varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga prodana za senzacionalnih 712.000 eura

Nikola Vudrag
Poznati varaždinski umjetnik Nikola Vudrag sudjelovao je na dobrotvornoj aukciji u Varšavi kao jedini strani umjetnik, a njegova mrežasta skulptura "Čelična djeva" ​prodana je za senzacionalnih 712.000 eura.
 
 
Prije početka nadmetanja za Vudragovu skulpturu, za 80.000 i 100.000 eura prodana su djela dvoje pokojnih poljskih umjetnika svjetske i europske reputacije - Magdalene Abakanowicz i Igora Mitoraja. Nakon toga nitko nije očekivao da će biti moguće postići toliki iznos, pa je postignuta cijena za Vudragovu skulpturu bila uistinu fenomenalan uspjeh. Niiti jedan hrvatski umjetnik ikada nije prodao svoje djelo po takvoj cijeni, što potvrđuje koliki je uspjeh postigla ova skulptura.
 
 
Skulpturu je kupila tvrtka koja se bavi investiranjem u industrijske zgrade. Napravljena je od pet i pol tisuća metalnih šipki od tri centimetra te predstavlja grčku kazališnu masku Persona i simbolizira uloge u životu.
 
 
​Vudrag je na aukciju došao na poziv vlasnika zaklada OmenaArt i Rafal Brzoska, koje prikupljaju novac za pomoć i obrazovanje djece iz Gane i Poljske, a u posljednje doba i za djecu iz Ukrajine. Uz njega, bilo je 15 najvećih poljskih umjetnika, a cijene ulaznice za aukciju i gala večeru bile su između tri i pet tisuća eura. Takvu cijenu platilo je 400 najbogatijih oligarha, kolekcionara, filantropa, poslovnih ljudi i poznatih osoba iz javnog i društvenog života Poljske. Dobrotvorna aukcija održala se u dvorcu Palača Jana III, ispred čijeg ulaza su bile također izložene Vudragove skulpture golemih metalnih Dijamanata.
 
 
 
Na aukciji je od prodaje umjetnič​kih djela prikupljeno ukupno milijun i 380 tisuća eura, pa je hrvatski kipar prodajom svoje skulpture zapravo osigurao više od polovice iznosa. Vudrag je inače poznat kao autor jedinstvene Tuđmanove biste od metaka, a isto tako je i miljenik kolekcionara. Pred njim je zasigurno vrhunska karijera!
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.