U 86. godini preminuo legendarni modni dizajner Karl Lagerfeld

U 86. godini preminuo legendarni modni dizajner Karl Lagerfeld

U Francuskoj je u 86. godini preminuo modni dizajner Karl Lagerfeld, kako javlja Daily Mail. Bio je ikona mode, dizajner i kreativni direktor Chanela od 1983. godine. Prvi put u gotovo 40 godina, kreativni direktor Chanela Karl Lagerfeld u siječnju se nije pojavio na Chanelovoj couture reviji u Parizu. Posljednjih mjeseci paparazzi su ga u nekoliko navrata fotografirali u nesvakidašnjem izdanju, bez svog zaštitnog znaka, tamnih sunčanih naočala, 'nabacio' je koji kilogram i pustio bradu.

Karl Otto Lagerfeld rođen je u Hamburgu, 10. rujna 1933. godine. Bio je kreativni direktor francuske luksuzne modne kuće Chanel, umjetnik, fotograf i karikaturist sa stalnom adresom u Parizu. Osim toga, bio je i kreativni direktor talijanske modne kuće Fendi te vlastite modne etikete. Tijekom desetljeća surađivao je na raznim modnim i umjetničkim projektima s mnogim poznatim osobama. Bijela kosa, crne sunčane naočale, rukavice bez prstiju i visoki uštirkani ovratnik bili su njegov prepoznatljiv zaštitni znak desetljećima.

Zanimljivo je da je cijeli život tajio stvarnu godinu svojeg rođenja, jasno, predstavljajući se mlađim nego što zaista jest. No, unatoč infantilnom skrivanju godina, Karl je svijet mode iz godine u godinu oduševljavao iznimnim kolekcijama i revijama.  o kojima se i danas priča. Jedna od revija koje ćemo se svi zasigurno u Hrvatskoj rado sjetiti je prošlogodišnja revija francuske modne kuće Chanel na  Tjednu mode u Parizu, koja je kao i uvijek bila jedna od posjećenijih, a Karl je za zatvaranje revije odabrao pjesmu hrvatske glazbene dive Zdenke Kovačiček koju je snimila davne 1978. godine.

Lagerfeld je bio brend za sebe, prepoznatljivog stila i izgleda, ali i prepoznatljivo oštrog jezika. Rodio se u imućnoj obitelji, otac mu je bio mljekar, a obitelj je živjela u bogatoj četvrti Hamburga, punoj aristokratskih kuća, čarobnih vila i uređenih parkova. No, sve se to promijenilo bombardiranjem Hamburga 1944., a obitelj je preselila dalje na sjever Njemačke. Ondje je proveo drugi dio djetinjstva gdje se isticao neobičnim stilom odijevanja i dugačkom kosom. Odmalena je bio drugačiji. I prije nego što je krenuo u školu, učio je engleski i francuski te je sate provodio slikajući i crtajući. Više je volio muzeje od škole, a fascinirali su ga francuski slikari.

- Obožavao sam sve što ima veze s Francuskom. Ondje sam htio živjeti i zato sam odmalena učio francuski - rekao je redatelju Geru von Boehmu u dokumentarcu ‘Deutschland, deine Künstler: Karl Lagerfeld’ iz 2014.

Nakon što je u Hamburgu 1950. prvi put pogledao reviju Christiana Diora, odlučio je da odlazi u Pariz. Tri godine kasnije majka i on spakirali su kofere i preselili u prijestolnicu mode.

Nije mu trebalo dugo da se probije. Kad je imao 20 godina, pobijedio je na modnom natječaju za dizajn kaputa. Na natječaju je sudjelovao i Yves Saint Laurent koji je osvojio treće mjesto. Nekoliko godina kasnije radio je s Pierreom Balmainom i Jeanom Patouom. Do 1963. postao je umjetnički direktor, a u modnoj kući Chloépostavljao je trendove. I u talijanskom Fendiju bili su impresionirani mladim njemačkim dizajnerom pa su ga angažirali sredinom šezdesetih da osmisli kolekciju koja bi se bazirala na koži i krznu.

Do 1976. Lagerfeld je već razvio prepoznatljivi izgled i stil, inspiriran modom 18. stoljeća, s dugim repom na leđima koji je sam njegovao, i crnim naočalama koje će ostati njegov zaštitni znak.

Najznačajniji korak u karijeri obilježio mu je prelazak na mjesto kreativnog direktora u Chanelu 1983. U tad pomalo demode modnu kuću unio je promjene, stavio je naglasak na kreacije za mlađe žene, uveo nove boje, prilagodio krojeve i izbor tkanina. Chanel je odjednom postao nezamisliv bez Karla Lagerfelda.

No, ni s tim Lagerfeld nije bio posve zadovoljan. Već 1984. pokrenuo je vlastitu liniju odjeće Karl Lagerfeld koja nudi sve, od ženske i muške mode do dječje mode i dodataka.

Osim što je bio zaljubljen u modu, obožavao je čitati i skupljao je knjige, volio je fotografirati, radio je za reklame, snimao kratke filmove za razne modne kompanije, uređivao je i dizajnirao hotele diljem svijeta, osnovao je izdavačku kuću i otvorio vlastitu umjetničku galeriju.

Od ranih sedamdesetih bio je u vezi s Jacquesom de Bascherom koji je 1989. umro od AIDS-a. Bio je jako vezan uz svog kućnog ljubimca, birmansku mačku Choupette, za koju je jednom prilikom rekao da bi je oženio, da je legalno..

 Foto: Reuters

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.