Folklorni ansambl SKUD „Ivan Goran Kovačić“ predstavio je Hrvatsku u Kini

Folklorni ansambl SKUD „Ivan Goran Kovačić“ predstavio je Hrvatsku u Kini

Folklorni ansambl Studentskog kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba predstavio je Hrvatsku u Kini u okviru manifestacije „Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma.“

Manifestacija je jedan od najvećih projekata kulturne razmjene između Republike Hrvatske i NR Kine, a zajednički je to projekt Ministarstva kulture RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstva turizma RH te Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.Folklorni ansambl Studentskog kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ predstavio je kulturnu baštinu Republike Hrvatske i to u četiri grada četiri pokrajine Narodne Republike Kine (Peking, Dongtai, Hohhot, Cangzhou). Uz cjelovečernje plesne koncerte u gradovima Narodne Republike Kine, Ansambl je sudjelovao i nastupao na Festivalu „11th China International Folk Arts Festival“. Prilikom gostovanja na festivalu, Goranovci su predstavili tradicijsku kulturu Republike Hrvatske pored još 16 drugih grupa iz različitih zemalja s različitih kontinenata.

Europu su predstavili još grupe iz Nizozemske te europskog dijela Rusije. Festival je bio na vrlo visokoj razini u svakom smislu riječi (tehnički uvjeti, organizacija, kvaliteta i razina koncertnih dvorana, publika, gostoprimstvo, medijsko praćenje, smještaj, organizacija slobodnog vremena). Kvaliteta grupa je bila na vrlo visokoj razini što potvrđuje činjenica da su sudjelovali i profesionalni ansambli. Gostovanje je trajalo od 19. kolovoza do 3. rujna 2019.Tijekom gostovanja izvedene su pjesme i plesovi: Prigorja, Zagorja, Krka, Korduna, Baranje, Bunjevačkih Hrvata, Međimurja, Splita, Dubrovnika i dr. Sve programe je izvelo 37 članova: pjevača-plesača i svirača tradicijskih glazbala. Uz pjesmu, ples i svirku, predstavilo se i bogatstvo tradicijskog ruha.

Ansambl je imao prijem kod svih gradonačelnika i vodstva svih gradova u kojima je nastupao pri čemu su održani radni sastanci vodstva Ansambla na kojima se raspravljalo o mogućnosti nastavka i proširenja suradnje i razvoja dugotrajnih odnosa kako na području kulture tako i na području turizma i gospodarstva. Svako slobodno vrijeme je organizirano i provedeno na način da su se vidjele kulturno-povijesne i turističke znamenitosti. Goranovci su posjetili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pekingu te su u srdačnom susretu s veleposlanikom mr. sc. Darijom Mihelinom i djelatnicima Veleposlanstva približili dio svog bogatog opusa kao i iskustva te kinesko gostoprimstvo iz drugih gradova.Ovim gostovanjem nastavljena je dugogodišnja suradnja između Folklornog ansambla SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ i kulturnih ustanova NR Kine, tj. između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine koja će se nastaviti proširivati kako na razini kulture tako i drugim granama te time pojačati bilateralnu suradnju na dobrobit obje zemlje.Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.