U studenome vrhunac proslave 70. rođendana Ansambla LADO i nastup sa Slovacima

LADO
SLUK YOUTUBE

Ansambl LADO cijele ove godine obilježava 70. obljetnicu osnutka i rada, a u rođendanskom mjesecu studenome LADO će održati prvi zajednički koncert sa svojim vršnjacima, Državnim ansamblom tradicijskih plesova Slovačke SL'UK.

Ansambl LADO cijelu je 2019. godinu posvetio obilježavanju 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja u očuvanju hrvatske plesne i pjevne baštine. No, najsvečanije razdoblje LADO očekuje u svom rođendanskom mjesecu za koji je pripremio program Antologija III s nekim od najpoznatijih točaka sa svog dugogodišnjeg repertoara od kojih su neizostavne one Zvonimira Ljevakovića i dr. sc. Ivana Ivančana, Bože Potočnika, Marijana Makara, Vidoslava Bagura i Tomislava Uhlika.

„Cijela ova godina posvećena je svima onima koji su dali dio sebe ovom ansamblu - kako glazbenicima i plesačima pjevačima, tako i ostalim zaposlenicima. Kroz sve što radimo, želimo im zahvaliti.“, rekao je umjetnički voditelj Andrija Ivančan koji dodaje kako se kroz antologijske programe žele u program vratiti i koreografije koje nisu izvođene dugi niz godina što će sigurno biti lijep podsjetnik svima onima koji kontinuirano prate Ladov rad.

Program Antologija III, LADO će izvesti u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Novskoj i Münchenu, a na jednom od zagrebačkih koncerata po prvi će puta ugostiti i umjetnike ansambla Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačke SL'UK. Kombinacijom izuzetnih interpretacijskih vještina plesnog ansambla, folklorne glazbe i pjevačkih sastava, publika će imati priliku doživjeti živopisne prikaze raznovrsnog tradicionalnog slovačkog folklora.

Ideja o zajedničkom koncertu sa slovačkim ansamblom rodila se u lipnju ove godine kada je menadžment SĽUK-a gledao koncert Ansambla LADO koji se održavao na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. „Oba naša ansambla imaju mnogo toga zajedničkoga - izvode tradicijske plesove i pjesme, čuvaju tradicijsku kulturu svog naroda, a u repertoar često uvode i drugačije, suvremene žanrove“, rekao je Maroš Červenák, ravnatelj SLU'K-a. Početkom 2020. godine očekuje se i nastup Ansambla LADO u Slovačkoj.

Ovim godišnjim koncertima od Ansambla LADO oprašta se dugogodišnja solistica Snježana Hulina koja je u Ladu provela 37 godina i čiju su profesionalnu karijeru obilježile vokalne i plesne solističke dionice po kojima će je mnogi pamtiti. Uz umjetnički obol koji je dala Ansamblu, bila je izniman primjer svim generacijama plesača-pjevača šireći Ladom svoj zarazni smijeh i optimizam.

Rođendanski antologijski koncerti održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.

Raspored nastupa:

  1. 11. Slavonski Brod, Koncertno kazališna dvorana Ivane Brilić Mažuranić
  2. 11. Koprivnica, Sportska dvorana Gimnazije „Fran Galović“
  3. 11. Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište – LADO i SL'UK zajednički koncert

    25.11. Novska, Pučko otvoreno učilište

    26.11. Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog2

     2.12. Njemačka, München, Koncertna dvorana Gasteig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 LINKOVI

 

Facebook eventi:

https://www.facebook.com/events/2123959594571936/

https://www.facebook.com/events/387389765486419/

 

SL’UK video:

https://bit.ly/2JH23Xr

https://www.youtube.com/channel/UCQRZ-5DTPOLelPyvKzrnaoA

 

LADO video:

https://bit.ly/34jTfyv

https://www.youtube.com/user/ladoansambl

 

 

 O Ansamblu SL’UK

Državni ansambl tradicijskih plesova Slovačke osnovan je 1949. godine i profesionalni je umjetnički ansambl koji se fokusirao na obradu i interpretaciju folklora u Slovačkoj. Ansambl čini 45 vrhunskih profesionalnih umjetnika iz Slovačke, Češke i Nizozemske.

Kreativne aktivnosti SĽUK-a kao profesionalnog reprezentativnog umjetničkog tijela okupljaju tradicionalne pristupe i inovativne umjetničke projekte koji uključuju nove umjetničke žanrove. Mladim umjetnicima, studentima i profesionalcima umjetnička organizacija Ansambla SL'UK pruža kreativne mogućnosti za izvođenje svojih projekata, sudjelovanje u koprodukcijama, cross-žanrovskim i multikulturalnim događanjima i revijama, kao i organiziranje radionica, seminara i konferencija.

 O Ansamblu LADO:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl. Osnovan je 1949. godine i već sedamdeset godina istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i  prikazuje na sceni najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200  kompleta) pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Ove 2019. godine, u kojoj Ansambl LADO obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja, obilježava niz aktivnosti. Uz program „Neka sjaji sunce svima“ koji je bio posvećen plesovima i pjesmama Hrvata izvan domovine, LADO je organizirao i izložbu umjetničkih fotografija „LADO / RELJEFI / TRAGOVI“ koja je bila otvorena u Zagrebu, Bjelovaru, Rijeci i Dubrovniku, a u prosincu se otvara i u Varaždinu te koja će i u 2020. godini posjetiti gradove u Hrvatskoj i inozemstvu.

U obljetničkoj godini snima se i dokumentarni film o radu profesionalnih umjetnika u suradnji s renomiranim redateljem Nebojšom Slijepčevićem. Ansambl je održao i svoje tradicionalne korizmene koncerte, koncerte u sklopu ljetne turneje, dok slijede  svečani cjelovečernji rođendanski koncerte u studenome i božićna turneja u prosincu kao i održavanje predstava Narodil se mladi Kralj s Kazalištem Komedija.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.