Uoči Božića učenici varaždinske Glazbene škole oduševili Zagrepčane

Uoči Božića učenici varaždinske Glazbene škole oduševili Zagrepčane

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju suradnje sa Veleposlanstvom Španjolske i Koncertnim uredom Varaždin, učenici Glazbene škole u Varaždinu ponovno su oduševili nastupom na koncertu pod nazivom Hispansko - hrvatski Božić.

Ove prigode brojni okupljeni u prepunom zagrebačkom muzeju „Mimara“ uživali u izvedbi djela španjolskih i hrvatskih skladatelja nastalih od 16. do 20. stoljeća.

Nakon što je Španjolska bila zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, započela je i uspješna suradnja Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj s Glazbenom školom u Varaždinu, koja je ove godine, četvrti puta zaredom donijela i koncert učenika u Zagrebu.

Pod dirigentskom palicom prof. Dade Ruže, koja je i izabrala program nastupili su članovi Mješovitog i Djevojačkog zbora Glazbene škole, Gudački orkestar te solisti Tia Pikija, Magdalena Briševac, Klara Blažunaj, Laura Kanešić, Nives Hažić, Ema Kovačić, Rebecca Posavec, Lara Beata Tomičić, Marija Magdalena Kočila, Lovro Štefan i Damjan Klemenčić.

Brojni su okupljeni uživali u izvedbi djela španjolskih i hrvatskih skladatelja nastalih od 16. do 20. stoljeća. Daleko od stare Europe i njezinih mirnih i idiličnih ugođaja zaogrnutih u bjelinu snijega, latinoamerički Božić donosi toplinu ljeta južne hemisfere te svojim živim bojama i temperamentnim ritmovima unosi u drevne božićne običaje i tradicije novi dah života i radosti.

Na programu su bila djela F. J. de Castra, L. Boccherinija, V. Jelića, F. S. Uspera, L. Delibesa i A. Ramireza, te Jungle Book of the Baroque, a svojim su izvedbama učenici Glazbene škole oduševili mnogobrojnu publiku u okupljenu u atriju Muzeja Mimara.

Prema riječima ravnatelja Glazbene škole u Varaždinu Davora Matačića, ovakvi koncerti dragocjeni su za učenike varaždinske Glazbene škole, jer imaju priliku predstaviti se publici, a zanimljivi su i po programu koji ujedinjuje hrvatske i španjolske božićne pjesme i glazbena djela te su pravi poklon zagrebačkoj publici uoči božićnih blagdana. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.