25 godina Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća

25 godina Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća

Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća na otoku Braču  već 25 godina u Hrvatskoj okuplja ljubitelje glazbe iz cijelog svijeta i svih uzrasta. Inovativne radionice, podijeljene po instrumentima, obuhvaćaju različite glazbene žanrove, od klasike i jazza do pop rocka i fusiona. U slavljeničkoj se godini radionice održavaju uz poštivanje svih aktualnih epidemioloških preporuka i mjera.
 
I ovo ljeto u Pučišćima i Bolu na Braču tijekom dva ljetna mjeseca održavaju se desetodnevne radionice klasične, jazz i popularne glazbe. Na radionicama  je zastupljeni svakodnevni individualni rad s profesorom  a na kraju će se održati koncerti klase i, nezaobilazni, završni koncert. Dio koncerata odvijati će se u koncertnoj dvorani, a dio na trgu, balkonu, brodu, što znači da zanimljivih događanja niti ove godine neće nedostajati.
 
Završni klavirski koncert prve skupine polaznika iz Slovenije, održan 09.07., bio je prvo koncertno događanje ove sezone. Uz razmaknute klavire udaljene od publike, u programu su (sudjelovali polaznici) majstorskog tečaja klavira prof.Tomaža Petrača s Ljubljanske akademije. Studenti završnih godina studija u Pučišćima pripremali su svoje završne radove, a iznimnu vještinu pokazali su u (izvođenju djela) Beethovena, Mozarta, Prokofjeva, Liszta i Chopina.

U tijeku je radionica (i ) prof. Damira Hamidullina dugogodišnjeg mentora na pučiškoj ljetnoj  školi . Porijeklom Kazahstanac, prof. Hamidullin diplomant je glasovite ruske čelističke škole - Čajkovski akademije. Sa svojim polaznicima mlađeg uzrasta  priprema program koji će na završnom koncertu predstaviti roditeljima, mještanima i gostima .
 
U Pučišćima je koncert, povodom obilježavanja 25 obljetnice, održao čelist Arslan Hamidullin, uz pratnju ruske klaviristice Marine Ivanove  koja radi i živi u Splitu. Arslan je dvanaest godina bio polaznik radionica čela u Pučišćima, a danas je poznati slovenski čelist.
 
Unatoč situaciji, sudionici ovog edukativno-kulturnog projekta, imati će priliku koristiti sve blagodati Pučišća, kupati se, sunčati i uživati na pitoresknim plažama gdje nerijetko spontano zapjevaju i zasviraju poneseni bračkim ljetom.

Ljetna glazbena škola Pučišća na otoku Braču, od 1995. godine, održava se u srpnju i kolovozu. Obuhvaća različite glazbene žanrove (klasika, jazz, pop / rock / fusion) u zasebnim glazbenim radionicama podijeljenim po instrumentima. Svaki instrumentalni tečaj traje desetak dana i sastoji se od individualnog rada s profesorima glazbe i rada u instrumentalnim skupinama. Tijekom tečaja održavaju se brojni koncerti polaznika, profesora i gostujućih glazbenika, na više lokacija na otoku Braču, uz završni koncert polaznika.

Broj polaznika u svakoj grupi je ograničen, kako bi se osigurala maksimalna kvaliteta učenja. Svrha ove ljetne škole je pružiti mogućnost polaznicima da rade na usavršavanju svog glazbenog znanja bez pritiska rutinskih obaveza, u izvanrednom prirodnom ambijentu malog otočkog mjesta smještenog na obali, te provedu nezaboravan ljetni odmor , s drugim glazbenicima i učiteljima glazbe.
U 25 godina od osnutka ove škole svake se godine održava pedesetak seminara koje su vodili profesori iz Hrvatske, Europe, Sjedinjenih Država i Rusije, a do sada je školu pohađalo 3000 polaznika iz cijelog svijeta.(od kojih su danas mnogi poznati ,renomirani glazbenici)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.