Usvojen program 72. Dubrovačkih ljetnih igara

Usvojen program 72. Dubrovačkih ljetnih igara

Više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih i folklornih događanja održat će se u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara od 10. srpnja do 25. kolovoza na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, najavilo je vodstvo Igara, nakon što je Festivalsko vijeće na jučer, 11. svibnja održanoj sjednici usvojilo program.

 – Program 72. Dubrovačkih ljetnih igara kreiran je još prošle jeseni, s nadom u stabilizaciju opće društvene situacije i uz sinergiju svih djelatnika. Kako se čini, razloga za optimizam na putu prema normalno „normalnom“ ima i više no dovoljno. Trudili smo se u svim segmentima zadržati gabarite kulturnog sadržaja kakve festival njeguje čitav niz godina, a program koji smo kreirali raznolik je, i svim okolnostima usprkos, opsežan – naglasila je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski.

 Svečano otvaranje 72. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se 10. srpnja, tradicionalno ispred crkve sv. Vlaha, a ceremoniju će režirati Hrvoje Korbar. Kao što je ranije najavljeno, osnovicu dramskog programa, kako ga je osmislio pomoćnik intendantice Saša Božić, činit će produkcije unutar EU projekta Port of Dreamers te predstava „Glava lava“ prema istoimenom romanu Ivana Salečića. Autorski rad Nataše Rajković Ivana Penovića „Van sebe“, koji Igre postavljaju kao dio Port of Dreamers projekta sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, bavi se migracijama kao neizostavnim, neprekidnim društvenim procesom te svim prostorima koje definiramo, ocrtavamo migracijom ili ostavljamo praznim svojim odlaskom. Dramaturšku okosnicu predstave čini forma već u praksi provođenih radionica za migrante, omogućujući različite izvedbene iskaze koji u satiričkoj, tragičkoj, pseudodokumentarnoj noti prokazuju sav besmisao nastojanja da se drugog i drugačijeg kontekstualizira birokratskim rječnikom europskog odnosa naspram iskustva migranata. Glumački ansambl predstave koja će se igrati u Lazaretima predvodit će Nikša Butijer. Publika će imati priliku vidjeti i produkcije partnera na projektu Port of Dreamers: predstavu „Proslava Slovenskog narodnog gledališča Maribor po tekstu Ivora Martinića, a u režiji Jana Krmelja te predstavu „Pod istim krovom“ nastalu u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova i Újvidéki Színház, manjinskog mađarskog kazališta iz Novog Sada. Druga premijerna dramska produkcija 72. Igara „Glava lava“ progovorit će o Dubrovniku kao o mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. Radi se o adaptaciji istoimenog romana prvijenca Ivana Salečića u kojem autor isprepliće dvije priče, progovarajući o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na povijesti obitelji Gundulić. Salečić je kreirao jedinstvenu romanesknu cjelinu u kojoj sužive fikcija i fakcija, a naši fantazmi o veličajnoj prošlosti razbijaju se o surove zidine svakodnevice. Recentne gorko-humoristične peripetije oko kupovine i restauracije stana u staroj gradskoj jezgri nadopunjuju se zavodljivom i interesantnom poviješću Grada nad kojim lebdi zloguki usud Velike trešnje, u adaptaciji dramaturginje Marijane Fumić. Redateljica predstave Aida Bukvić, kojoj je to prvi angažman na Dubrovačkim ljetnim igrama, i scenograf Ivo Knezović, predstavu su smjestili na igralište ispod tvrđave Minčeta, a ansambl čine: Amar Bukvić, Iva Kraljević, Jadranka Đokić, Dražen Šivak, Borko Perić, Maro Martinović, Doris Šarić-Kukuljica, Romano Nikolić, Marin Klišmanić, Glorija Dubelj.

Dramski program 72. Igara uključuje i reprizne izvedbe rado gledanih predstava prijašnjih sezona. Tako će publika u srpnju uživati na Lovrjencu u nagrađivanom Shakespearovu „Hamletu“ u režiji Paola Magellija s Dubrovčaninom Franom Maškovićem u naslovnoj ulozi, premijerno prikazanom na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, kao i u autorskom projektu Saše BožićaMara i Kata“ kroz koji Nataša Dangubić kao Mara i Doris Šarić Kukuljica kao Kata sa Svete Marije publiku vode na apsurdno putovanje Gradom, od kraja devedesetih do recentnih vremena. Početkom kolovoza u park Gradac vraća se lanjska uspješnica, Držićev „Grižula u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, sa sjajnim Festivalskim dramskim ansamblom koji čine Ozren Grabarić, Nataša Dangubić, Perica Martinović, Branimir Vidić te Boris Barukčić uz studente glume i plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 Glazbeni program 72. Igara počet će udaraljkaškom poslasticom predvođenom sjajnom Ivanom Kuljerić Bilić, s kojom će, na pozornici ispred crkve sv. Vlaha, nastupiti njen dugogodišnji kolega Nikola Krbanyevitch te Francesco Mazzoleni i Luis Montealegre. Ova istaknuta umjetnica održat će i dvodnevnu radionicu udaraljki u okviru popratnog programa festivala. Pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini dirigirat će Zborom HRT-a na prvom ovoljetnom festivalskom koncertu u Kneževu dvoru, gdje će uslijediti i nastup impresivnog mladog hrvatskog pijanista Lovre Marušića, zatim koncert ruske sopranistice Julije Ležnjeve s ansamblom La voce strumentale koji je 2011. u Moskvi osnovao Dmitry Sinkovsky, a okuplja ponajbolje glazbenike, laureate međunarodnih natjecanja. Mlada violinistica Eva Šulić nastupit će u atriju Kneževa dvora s komornim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ali i s kvARTetom koji uz nju čine violončelist Pavle Zajcev, violinistica Đana Kahriman i violist Šimun Končić. Na Dubrovačke ljetne igre ovog ljeta stiže popularni i nagrađivani američki tenor Lawrence Brownlee.

Jedinstveni glazbeni program „Dubrovnik na glazbenoj hridi“ koji okuplja uzbudljiv ansambl ponajboljih dubrovačkih glazbenika, neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti, održat će se i ovo ljeto, u atriju Kneževa dvora, gdje će također, na radost festivalske publike koncert održati čest gost festivala, gitarist Petrit Çeku. Također, pod njegovim vodstvom održat će se i Majstorska radionica za gitaru i komornu glazbu od 18. do 25. srpnja s fokusom na interpretaciji, izražajnosti i općem umjetničkom razvoju glazbenika. Veliki koncert ispred Katedrale održat će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Eduarda Straussera, sa solistom Goranom Filipecom na klaviru koji je poznat po visoko virtuoznim, izuzetnim interpretacijama djela Franza Liszta te klasičnog i romantičnog repertoara. Filipec zagovara kreativnost i subjektivnost u izvedbi, promatrajući je kao kokreaciju glazbenog djela. Za njega se smatra da ima „tri najvažnija atributa koja čine velikog pijanista: on je umjetnik, arhitekt i akrobat”, navodi Gramophone (2018). Čast zatvaranja festivala velikim gala završnim koncertom već tradicionalno pripast će Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije, kojim će ravnati na Igrama uvijek rado viđeni mo. Ivan Repušić.

 U festivalskom plesnom programu ističe se projekt „Lulu“ bivšeg prvaka Baleta HNK u Zagrebu, darovitog redatelja, koreografa, dramaturga i scenografa Staše Zurovca koji je na Dubrovačkim ljetnim igrama 2015. godine potpisao režiju Vojnovićeve „Dubrovačke trilogije“. Dio plesnog programa 72. Igara je i nagrađivani projekt „Skupa“ plesne umjetnice Petre Hrašćanec nastao u suradnji sa šest mladih plesačica, koji je premijerno prikazan u Zagrebačkom plesnom centru u listopadu prošle godine. Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu festivalskoj će publici tradicionalno predstaviti Folklorni ansambl Linđo.

 U sklopu popratnog programa Igara, 11. srpnja u atriju palače Sponza bit će otvorena skupna izložba umjetnica pod nazivom „Gatara“.  Uz kustosicu izložbe Selmu Hafizović kao jednu od umjetnica, autorice su Ana Perch, Iva Laterza, Dubravka Lošić i Jagoda Buić. U Sponzi će se upriličiti i predstavljanje knjige Miha DemovićaVelika povijest dubrovačke glazbe V. svezak“. Nagrađivana spisateljica i pjesnikinja Ivana Bodrožić predstavit će festivalskoj publici u ljetnikovcu Bunić-Kaboga kroz književni razgovor koji će s autoricom voditi Diana Matulić.

Važan dio festivalskog programa je i onaj namijenjen najmlađoj publici, a Igre za ovo ljeto s veseljem najavljuju prave programske poslastice: glazbeni igrokaz za djecu koji će u Kneževu dvoru voditi popularni mladi američki pijanist Evan Shinners i bajku za van „Crvenkapica, vuk i baka Teatra Poco Loco. U ovom nesvakidašnjem kazališnom događaju, mali i veliki gledatelji sa slušalicama na ušima uživat će u glazbi, pratiti priču i šetati šumom koju će na Igrama glumiti otok Lokrum. U tu veselu i duhovitu šetnju povest će ih omiljeni likovi iz bajke: Crvenkapica, Vuk i Baka, a djeca će aktivno sudjelovati, ispunjavajući kreativne i edukativne zadatke. Također na ovogodišnjim Igrama u dječjem će programu sudjelovati i književnica Sanja Polak te će glazbeno-dramsku radionicu za djecu voditi Ivana Djula.

 – Prema financijskom planu, proračun 72. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi gotovo 8 milijuna kuna, što je za 1,5 milijun više od ostvarenog prošle godine. Vlastita sredstva, uključujući prihod od sponzora i donatora te prihod od ulaznica, čine čak 30% navedenog budžeta – istaknula je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović te dodala kako se uskoro očekuju nove epidemiološke smjernice o čemu ovisi i početak prodaje ulaznica, no imajući u vidu posebne ekonomske okolnosti koje je pandemija izazvala, cijene će, kao i lani, biti i do 50% niže u odnosu na cijene prijašnjih festivalskih sezona.

 Dubrovačke ljetne igre svoje su poslovanje prilagodile preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te će se program festivala kao i sve popratne aktivnosti organizirati u skladu s epidemiološkim smjernicama nadležnih tijela i koristeći dostupne alate poput platforme Sigurna okupljanja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.