Gradonačelnik Bosilj na predstavljanju sedmog Kliker festivala pozvao mlade jer to je njihov program

Gradonačelnik Bosilj na predstavljanju sedmog Kliker festivala pozvao mlade jer to je njihov program

Festival je na najavnoj konferenciji za novinare najavila organizatorica festivala Sanja Tropp Frühwald, a prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić, intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić te Nino Preložnjak iz Centra za mlade i neovisnu kulturu P4.

Sedmo izdanje Kliker festivala – festivala pokreta i plesa, koji nam ove godine sprema prave poslastice i dovodi šarenu ekipu umjetnika i umjetnica iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Belgije održava se od 10. do 19. lipnja. 9 dana, 8 predstava, 2 premijere, plesokaz, Klik klub simpozij, radionice, koncert, party i programi za velike, male, pa i one najmanje koji će imati prilike uživati u mekanoj i uvijek drugačijoj predstavi za bebe „Baja Buf“.  

Gradonačelnik je istaknuo kako ga veseli da se uz mnoštvo festivala i manifestacija koje se održavaju u Varaždinu, i ove godine organizira Kliker festival koji zaokružuje bogatu ponudu varaždinske kulturne scene. „Svi znamo da je Varaždin grad prijatelj djece, a ovaj je festival prvenstveno fokusiran na mlade. To je svojevrstan poklon svim mladima i našim učenicima na kraju školske godine. Napokon se nakon pandemijskih godina možemo otvoriti prema građanima, prema publici, stoga pozivam sve naše sugrađane, male i velike, da posjete festival i uživaju u bogatom programu kojeg su pripremili organizatori.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

„Programi ovogodišnjeg Kliker festivala govore o životu, različitosti, svijetu i nepoznatim mjestima, ali i o ekologiji, bojama, zajedništvu, pokretu, igri i inspiraciji, a sve s ciljem da na promišljen i kvalitetan način potiču interes djece i mladih za suvremenom izvedbenom umjetnošću.“ – istaknula je organizatorica festivala Sanja Tropp Frühwald i dodala kako je ovaj međunarodni festival jedinstven u regiji, ali i ovom dijelu Europe te nam jednom godišnje dovodi vrhunske programe i izvođače koji se bave mladom publikom.

Programi ovogodišnjeg Kliker festivala govore o životu, različitosti, svijetu i nepoznatim mjestima, ali i o ekologiji, bojama, zajedništvu, pokretu, igri i inspiraciji, a sve s ciljem da na promišljen i kvalitetan način potiču interes djece i mladih za suvremenom izvedbenom umjetnošću. Sedmi Kliker počinje uz posebnu poslasticu, premijeru predstave „Ljubičasto“, nastale po motivima “Romea i Julije” W. Shakespeara, koja će uz pomoć međugeneracijskog ansambla na daskama varaždinskog HNK oživjeti ovu priču s ponešto manje tragičnim završetkom, ali ogromnom količinom predanosti, prijateljstva i ljubavi. Dio zavidnog ansambla je i duo iz benda „Cura i dečko“, koji predstavu prate u korak, live na pozornici, a nakon premijere će izvesti i koncert na podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz.

Kliker se nastavlja uz predstavu „Solo za sedam“ riječnog Plesnog studija INK, „Plavo sunce na žutom nebu“ u izvedbi čakovečkog Kazališne družine Pinklec, predstavu „Povodni mož Ambrož“ Plesnog Teatra iz Ljubljane, bečku predstavu „Ocean“ i premijeru participativno plesne instalacije „Koja si ti planeta? Koji si ti planet?“.

Programi će se održati u HNK Varaždin i u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, palača Herzer će ugostiti zaista posebnu predstavu „Bestjelesno“, a Franjevački trg poslužiti kao open air lokacija za site-specific plesno-cirkusku predstavu „Generacija X Y Z“.

Kliker donosi i zanimljivu radionicu „No Work and Just Play“ koja se temelji na raznim sustavima igranja igara, suvremenom plesu, tehnikama improvizacije i partnerstva, dok će nas belgijski umjetnik Seppe Baeyens u sklopu radionice „The Way Things Go“ uvesti u istraživanje međugeneracijskih kreativnih plesnih procesa.

Plesna točka na i ovogodišnjeg festivala bit će „Plesokaz“ - vikend suvremenog plesa u režiji Davorke Čorko-Rodeš i svojevrsni kolaž program kraćih koreografskih formi svih grupa varaždinskog Plesnog studija Vindi, uz goste iz Zagreba, Čakovca, Šibenika i Požege, ali i cijeli vikend programa - radionice, prezentacije i simpozij namijenjenih članicama i članovima Klik kluba.

Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Turističke zajednica Grada Varaždina, Zaklade "Kultura nova", Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Veleposlanstvom Republike Slovenije.

Ulaznice za predstavu „Ljubičasto“ i „Plesokaz“ Plesnog studija Vindi su dostupne na blagajni HNK u Varaždinu. Ulaznice za ostale programe se mogu rezervirati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili kupiti na dan programa (sat vremena prije) na festivalskoj blagajni u HNK u Varaždinu.

Više informacija o programu i festivalu dostupno je na www.klikerfestival.com.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.