Bogata nova sezona Filozofskog teatra: Norman Ohler, Evgenij Morozov, Javier Cercas, Žižekova Antigona

Bogata nova sezona Filozofskog teatra: Norman Ohler, Evgenij Morozov, Javier Cercas, Žižekova Antigona

Nakon ljetne pauze, u Hrvatsko narodno kazalište uskoro se vraća popularni program Filozofski teatar. Nakon što se prvo izdanje nove sezone Filozofskog teatra održalo u rujnu u sklopu 52. BITEF-a u rasprodanom Narodnom pozorištu u Beogradu, došlo je vrijeme i za početak nove sezone Filozofskog teatra u Zagrebu.

Prvi gost Filozofskog teatra 14. listopada u HNK  je njemački pisac i publicist Norman Ohler, najpoznatiji po bestseleru Potpuna ekstaza: Narkotici u Trećem Reichu, knjizi koja je dosad prevedena na 25 jezika, uključujući i ovogodišnje izdanje na hrvatskom jeziku u Nakladi OceanMore.

Nakon što je objavio tri hvaljena romana, sudjelovao u pisanju scenarija za Palermo Shooting s legendarnim Wim Wendersom, Norman Ohler je prije tri godine objavio svoju prvu nefikcijsku knjigu Potpuna ekstaza koja je, čim je objavljena na engleskom, postala bestseler na uglednoj listi New York Timesa. Ono što je šokiralo većinu čitatelja, pa i povjesničara, jest Ohlerovo detaljno istraživanje uloge narkotika u razvoju nacizma i Trećeg Reicha. Uz bogatu lepezu arhivskih dokumenata, Ohler pokazuje da je Njemačka u osvit Drugog svjetskog rata bila središte farmaceutske industrije, a preparati s kokainom i metamfetaminima bili su dostupni kućanicima i tvorničkim radnicima, ali i milijunima njemačkih vojnika. Nacistički režim propovijedao je arijevsku ideologiju tjelesne, mentalne i moralne čistoće, ali Norman Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći Reich bio zasićen drogama. Ušuljale su se u časničke redove, u politički i vojni vrh, a tijekom rata glavna figura ove knjige, sâm Adolf Hitler, postaje sve ovisnijim o bezbrojnim injekcijama koje je aplicirao njegov osobni liječnik Theodor Morell.

Odgovarajući na pitanje zašto upravo sa tom temom otvara novu sezonu Filozofskog teatra, dugogodišnji voditelj i urednik Srećko Horvat odgovara:Vjerujem da su mnogi u Hrvatskoj gledali njemačku seriju Babylon Berlin, koja ne samo da je na atraktivan način prikazala period Vajmarske republike pred uspon nacizma, već sadrži i relevantne pouke za naš današnji trenutak. Uz kazalište, cabaret i umjetnost, važnu ulogu u tom ključnom periodu dvadesetog stoljeća, imale su i droge. To je tema koja je i danas tabuizirana, ali je upravo zahvaljujući istraživačkom radu Normana Ohlera izašla na vidjelo i velika je sreća da je rasprodani autor, koji doslovce svaki dan gostuje u drugom gradu, našao vremena da posjeti i Zagreb.

Osim Normana Ohlera, Horvat najavljuje i druge intrigrantne goste Filozofskog teatra.

Već 4. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupit će mračni prorok tehnologije Evgenij Morozov, bjeloruski istraživač tehnologije koji redovito predaje na Stanfordu i drugim svjetskim sveučilištima, te objavljuje o opasnostima monopolizirane Silicon Valey tehnologije u vodećim svjetskim novinama kao što su The Wall Street Journal, The Guardian, The New York Times i Financial Times. Biti će to večer, kaže Horvat, za sve koje zanima što uistinu stoji iza smart cities,Uber, AI, Google, Facebook,Cambridge Analytica, itd.

Idući gost 9. prosinca proslavljeni je španjolski pisac Javier Cercas, čije su knjige Prevarant, Brzina svjetlosti, Anatomija jedne pobune i Salaminski vojnici objavljene na hrvatskom jeziku u izdanju Frakture i vrlo brzo stekle vjeran krug čitatelja. 

Za iduću godinu, u sklopu Filozofskog teatra, najavljena je i svjetska premijera Antigone Slavoja Žižeka u režiji Angele Richter, kao i dugo iščekivano ponovno gostovanje tog svjetski poznatog filozofa na daskama Hrvatskog narodnog kazališta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.