Predstavljanjem notnih i diskografskih izdanja obilježen rođendan velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula

Predstavljanjem notnih i diskografskih izdanja obilježen rođendan velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula

Na današnjoj su konferenciji za medije predstavljena tri notna izdanja djela Borisa Papandopula u izdanju Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i nosači zvuka s njegovim djelima u izdanju njemačkog cpo-a, nastalih u suradnji s MIC KDVL-om.

Glazbenici Dani Bošnjak (pikolo flauta) i Terezija Cukrov (glasovir) izvedbom Malog koncerta za pikolo i gudački ansambl uveli su okupljene u zanimljivu priču o velikom hrvatskom skladatelju, Borisu Papandopulu, koji bi toga dana proslavio 113. rođendan.

Tri notna izdanja: Drugu simfoniju, Mali koncert za pikolo i komorni gudački ansambl (glasovirski izvadak) te Trostruki koncert za obou, klarinet, fagot i gudački orkestar (glasovirski izvadak) kao i nosače zvuka s djelima Borisa Papandopula objavljene pod etiketom cpo (Classic Productions Osnabrück) njemačke nakladničke kuće jpc (Jazz – Popp – Classic) predstavili su Ana Unkić i Davor Merkaš iz Muzičkog informativnog centra KDVL te Burkhard Schmilgun, umjetnički i programski direktor etikete cpo.

Posebna gošća bila je supruga Borisa Papandopula, Zdenka Papandopulo, koja nije mogla sakriti uzbuđenje i ponos zbog novo objavljenih izdanja: „Emocije su me obuzele. Borisova djela, njegove autografe skupljao je Davor Merkaš, i neizmjerno sam ponosna i zahvalna na uloženom trudu i radu.“

Davor Merkaš, urednik u Muzičkom informativnom centru KDVL, velik je poznavatelj lika i djela Borisa Papandopula, te jedan od glavnih „krivaca“ za uspješno prikupljanje autografa skladbi koje je skladatelj često poklanjao prijateljima i suradnicima: „Obuzima me osjećaj divljenja pred jednom iznimnom osobnošću! Ovo izdanje je hommage velikom umjetniku i osebujnom čovjeku kojem želimo izraziti zahvalnost za svu raskoš glazbe koju nam je ostavio u baštinu. Njegov opus je veličanstven i neprocjenjiv, ne samo po umjetničkoj vrijednosti, već i po kompleksnosti povezanosti s drugim umjetnicima i vrstama umjetnosti. To znači da je on, bilo kao dirigent ili skladatelj, najuuže surađivao s mnogim umjetnicima koji su bili važni u svojem vremenu kao Krleža, von Matačić, Maletić i slični. U takvom društvu bili su i najveći operni pjevači, baletni umjetnici i koreografi. Bio je u osobnom kontaktu s velikanima kao što su Carl Orff, Richard Strauss, Igor Stravinski...“

O nastanku Malog koncerta za pikolo, g. Merkaš je ispričao zanimljivu priču: „Nastanak Malog koncerta za pikolo ima gotovo anegdotni karakter. Na jednom od putovanja, mlada virtuozna flautistica Tinka Muradori čula je da se Papandopulo hvali kako ne postoji instrument za koji on nije napisao neki koncert. Skupila je hrabrost i rekla mu da nikada nije napisao koncert za pikolo. Papandopulo je priznao da je stvarno tako, a već nakon dva mjeseca nazvao ju je da zajedno zasviraju njegov novi Mali koncert za pikolo i komorni gudački ansambl. "

Burkhard Schmilgun, strastveni je tragač za manje poznatim skladateljima i skladbama svjetske glazbe. A za svoj je doprinos dobio i nagradu Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja: „Naš je cilj otkrivanje nove glazbe, novih svjetova. Za mene je bila velika avantura predstaviti u Njemačkoj i Austriji skladatelje i drugih zemalja, ne toliko poznate u svijetu. Istraživao sam hrvatsku glazbenu povijest, pronašao sam mnogo zanimljivih stvari i glazbnika, počevši s Lukom Sorkočevićem. Zahvaljujući gospodinu Merkašu saznao sam i za fantastičnu Doru Pejačević. Jako sam ponosan na nova izdanja u kojima slavimo rad Borisa Papandopula. Osjećam odgovornost da hrvatsku glazbenu povijest predstavim svijetu. Suradnja se nastavlja i širi, pa ćemo tako krajem svibnja imati veliku izvedbu opere „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca u suradnji s Orkestrom Minhenskoga radija kojim će ravnati maestro Ivan Repušić."

Muzički informativni centar KDVL nastavlja promicati stvaralaštva hrvatskih skladatelja, i najavljuje objavu niza zanimljivih notnih izdanja, među kojima će se naći i Istarske freske Borisa Papandopula, kao i niz njegovih glasovirskih skladbi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.