Udruga za klasični balet Vindija koju vodi Vlasta Rittig već desetak godina odgaja "male balerine"

balet vindija

Udruga za klasični balet Vindija u Varaždinu već desetak godina odgaja "male balerine", a voditeljica, poznata baletna umjetnica Vlasta Rittig, koja je svoju plesnu karijeru zamijenila podučavanjem mladih naraštaja u nedjeljju je organizirala još jednu Gala večer plesa u varaždinskom HNK. Uz  Vindiju mastupili su i gosti: Osnovna baletna škola Čakovec, Baletni studio Jastrebarsko, Baletni studio PUO iz Kutine, Plesna skupina A-Balet iz Zagreba, Plesni studio „danSing“, Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca, Divertimento - Studio povijesnog plesa iz Zagreba.

Udruga za klasični balet Vindija je umjetničko-rekreativna škola koja okuplja djecu od 6 do 12 godina i provodi baletne tečajeve prema uzrastu polaznika, a prema riječima voditeljice tečajevi obuhvaćaju radni, ogledni i plesni program.

 Plesni program je afirmacija klasičnog plesnog izričaja i promocija svih sudjelujućih.Baletne plesne priče ispričane plesnim jezikom  na kazališnim pozornicama su najsloženiji zadatak za djecu i najzahtjevniji zadatak za plesnog pedagoga. Koreografije moraju biti oblikovane  prema uzrastu polaznika, a ujedno i mogućnostima svake grupe u cjelini te približiti i prikazati i djeci i publici određenu razinu savladanog baletnog vokabulara čiji elementi, tj plesni koraci čine i jesu građa koreografkih kombinacija baleta. 

Iza svega stoji veliki trud i upornost, visoki stupanj radne discipline i kontinuirani zajednički pristup i suradnja između roditelja i voditelja udruge, plesnog pedagoga i koreografa, istaknula je voditeljica, dodavši:

- Naša Udruga za klasični balet Vindija djeluje kroz tri razine edukacije početne, osnovne i napredne,  ostvaruje  programe kojima se prezentira  na amaterskoj plesnoj sceni RH; a to su plesni susreti, smotre, plesne revije i natjecanja, baletni festivali i gala koncerti i ostale prigode. Ponosni smo što smo i ove godine nositelji mnogih nagrada, zahvalnica, pohvalnica, priznanja..a uvijek nam je najveća nagrada plesati pred kazališnom publikom, istaknula je Vlasta Rittig.

Svim koreogafima i skupinama koje su nastupile na Gala večeri plesa u ime PS Vindija i generalnog direktora Drk Dragutina, koji je 2003. i inicirao, a od tada i podupire rad baleta čestitao je Vladimir Šestak, predsjednik Udruge. Za portal Hia rekao je da je to samo jedna od brojnih aktivnosti mladih koje Poslovni sustav podržava bilo u kulturi bilo u sportu. Uz potporu Vindije koja je uredila i baletni studio u HNK u Varaždinu te podržava sve aktivnosti Udruge cijena škole baleta za polaznike je simbolična.  

Poziv za zainteresirane uvijek je otvoren

Baletni studio djeluje međusobnim planovima i dogovorima i uskoj, uzajamnoj suradnji sa roditeljima i polaznicima. Sva djeca imaju osiguranu svu potrebnu plesnu opremu za završni sat, probe i kostime iz fundusa udruge, a za vježbanje, svatko ima svoje: dres, tajice i baletne papuče (koje se mogu naručiti kod Učiteljice).Termine i raspored rada po grupama, moguće je prilagođavati i mijenjati, prema dogovoru.   

S obzirom na ukupnu satnicu, planiranu za svaku grupu, svi programi su rekreativnog karaktera i prilagođeni su mogućnostima uzrasta, a temelje se na osnovnoškolskom plesnom obrazovanju baletnih škola. Umjesto ispitnog gradiva i ocjena, u praksi se provode ogledni satovi, kao ogledalo svega naučenog.

Učenje baletnih koreografija, njihovo uvježbavanje i probe za nastupe i natjecanja, dodatni je i neobavezni program u koji se ukljućuju oni, koji prema objektivnom i stručnom mišljenju plesnog pedagoga i koreografa, pokazuju osnovne tehničke vještine i primjerenu zrelost. Stoga, Naprednu grupu popunjavaju nadareni, talentirani i muzikalni, a posebno marljivi i izdržljivi zaljubljenici klasičnog baleta, predstavljaju svoje „umijeće“ javnim nastupima.

Informacije: 042/ 3399 923  - tajnica

Umjetnički voditelj, plesni pedagog Vlasta Rittig - 098/ 353 013

Predsjednik udruge, Vladimir Šestak  - 091/339 9902

 

FOTOGRAFIJE: TOMISLAV TURKALJ

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.