Potpisivanje ugovora između pet hrvatskih kazališta dobitak za kazališta, glumce i publiku

Potpisivanje ugovora između pet hrvatskih kazališta dobitak za kazališta, glumce i publiku

Povijesni dan za hrvatsku kulturu i hrvatska nacionalna kazališta bio je svakako ponedjeljak 3. svibnja kada je u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu upriličeno potpisivanje prvog u povijesti ugovora o stalnoj suradnji između pet hrvatskih nacionanih kazališta - Osijek, Zagreb, Split, Rijeka i Varaždin. Potpisivanju ugovora osim intendanata redom Dubravke Vrgoč, Srećka Šestana, Marina Blaževića, Dražene Vrselja i Jasne Jakovljević, nazočila je i ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek. A budući da kuiltura najćešće otvara vrata i prozore suradnjama na svim poljima društva, možda se uskoro u kazališta ugledaju i druge hrvatske institucije, a požda i politika. Samo zajedništvo Hrvatsku može povesti putem razvoja i to na dobrobit svih njezinih žitelja.

- Očekujemo da će zbog potpisivanja ovog sporazuma publika u još većem broju dolaziti u kazalište. Veliki je privilegij potpisati ugovor sa sva četiri velika nacionalna kazališta. Već u nekoliko gostovanja koja smo imali do sada, predstave su naprosto rasprodane - rekla je Jasna Jakovljević.

Potpisivanju su prisustvovali, uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, saborski zastupnici Damir Habijan i Natalija Martinčević te zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

- Nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju moraju bliže surađivati. Ovim sporazumom obvezuju se i na međusobna gostovanja i na koprodukcije. To će biti na dobrobit umjetnika i na dobrobit publike - rekla je Nina Obuljen Koržinek.

https://www.facebook.com/153887741301050/videos/946945709386771

Potpisivanje ugovora komentirao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- To je prvi put uopće u povijesti da su se sva nacionalna kazališta iz Zagreba, Splita, Rijeke Osijeka i Varaždina usuglasila i potpisala sporazum te dogovorila međusobnu suradnju. Za naše Varaždince to znači da će sve što igra u tim kazalištima moći vidjeti u Varaždinu. To za nas znači da ćemo moći vidjeti i opere, operete balet jer postojeća nacionalna kazališta imaju puno veći glazbeni i glazbeno-scenski repertoar - istaknuo je Čehok.

Potpisivanjem ovog ugovora publici će se omogućiti gledanje više gostujućih i koprodukcijskih predstava.

Ovim ugovorm postiže se izniman korak u napređenju programa, korprodukcije i razmjene predstava te će hrvatska publika dobiti priliku uživati u njaboljim scenskom i glazbenim programima svih pet nacionalnih kazališta, a osim razmjene predstava i koprodukcije bit će omogućena i razmjena  umjetnika.

         

 

FOTO HNK VARAŽDIN - SINIŠA SOVIĆ

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.