Premijera HNK u Varaždinu - "Potpuna pomrčina" u režiji Ksenije Krčar iznjedrila talentiranog Nikšu Eldana

Premijera HNK u Varaždinu - "Potpuna pomrčina" u režiji Ksenije Krčar iznjedrila talentiranog Nikšu Eldana

Nova premijera HNK u Varaždinu, "Potpuna pomrčina" u režiji Ksenije Krčar glumački je izvrsno odrađena predstava. No kako tematizira sudbine dvojice pjesnika Paula Verlainea i Arthura Rimbauda, suptilno prikazujući njihov intenzivan, stvaralački i ljubavnički, odnos te iskače iz malograđanskih okvira, zacijelo će izostati s popisa obvezne lektire, a možda i tradicionalnije orijentirane publike. 

Predstava unatoč mračnoj tematici, preljuba, homoseksualnosti, nasilja, odiše nekom profinjenošću i umjetničkim nabojem u kojem ima određene ljepote. 

(- Riieč je o dvojici pjesnika koji su jedan drugome lijek i otrov, inspiracija i okov: Verlaine ovisan o novcu svekra – buržuja, o alkoholu, o svojoj ženi i o Rembaudeu koji žudi za „apsolutnom slobodom“. U pozadini je jasno naznačena atmosfera devetnaestostoljetnog Pariza, Londona, Bruxellesa, s društveno-političkim kontekstom. Vrijeme političkih prevrata, ekonomske krize, bolesti, hedonističkih užitaka u sjaju varietea i kavana, itekako se odražava na život glavnih protagonista i na njihovu poeziju kao izraz bunta prema tradiciji i društvenim konvencijama. U to vrijeme, u kojem „društveno tijelo je pijani brod“, život dvojice sodomista tek je „sezona u paklu“. - Vesna Kosec-Torjanac) 

Gledljiva je i na trenutke u potpunosti zaokupi pozornost gledatelja, a svakako je treba pogledati i zbog glumačkih ostvarenja Marinka Prge i darovitog Nikše Eldana, koji su vrhunski utjelovili dvojicu ljubavnika kao i sjajnih ženskih uloga Katarine Arbanas i Ljiljane Bogojević. Zanimljiva je i scenografija  Lea Vukelića, a posebno ugodno iznenađenje su kostimi Žarke Krpan, koja je svojom maštovitošću vjerno dočarala modu onog vremena i zauvijek otišla iz samozatajne anonimnosti. 

Bila je to i prva premijerna predstava pod vodstvom nove intendantice Senke Bulić, koja je na press konferenciji uoči premijere istaknula da će rado koristiti domaće snage i u tome nije pogriješila.

No, nedostajao je onaj šušur premijere, srdačna dobrodošlica za publiku na koju smo navikli, domjenak u Europa Mediji, a izgledalo je i kao da dio stalne publike i nije došao. Ali možda je razlog tome bilo paralelno događanje na Trgu slobode ili strah od pandemije, tko će znati.

U predstavi nastupaju: Paul Verlaine: Marinko Prga, Arthur Rimbaud: Nikša Eldan,Madame Mauté de Fleurville: Ljiljana Bogojević, Mathilde Verlaine: Katarina Arbanas,Monsieur Mauté de Fleurville: Zdenko Brlek ,Charles Cros: Ljiljana Bogojević,Étienne Carjat: Filip Eldan, Jean Aicard: Zdenko Brlek, Sudac: Filip Eldan, Isabelle Rimbaud: Katarina Arbanas. 

 O autoru

 Christopher James Hampton (1946.) britanski je dramatičar, scenarist, prevoditelj i filmski redatelj. Najpoznatiji je po adaptaciji romana i filmskoj verziji Opasne veze (1988.), koja je dobila Oskara za najbolji scenarij . U istoj je kategoriji nominiran za svoju filmsku adaptaciju 2007 romana Iana McEwana OkajanjeFilantrop (1970.) pod utjecajem je Molièreovog Mizantropa bio je četiri godine na repertoaru u londonskom West Endu, osvojivši nagradu Evening Standard Theatre za najbolju komediju, a postavljen je na Broadwaya u New Yorku 1971. godine. Od tada, nižu se brojni uspjesi. Hampton je 2020. proglašen vitezom.

Drama Total Eclipse, tj. Potpuna pomrčina, o francuskim pjesnicima i ljubavnicima, Arthuru Rimbaudu i Paulu Verlaineu, prvi put je izvedena 1967. te 1968. na Kraljevskom dvoru, ali nije dobro prihvaćena u to vrijeme. Zbog postignutog uspjeha, praizvedbom se smatra uprizorenje 5. svibnja 1981. godine u Lyric Theatru u Hemmersmithu, a pravu je popularnost ostvarila u filmskoj inačici 1995. s Leonardom DiCaprijem i Davidom Thewlisom u ulogama dvojice velikih pjesnika.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.