Europski projekti zagrebačkog HNK

Europski projekti zagrebačkog HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu na natječaju Europske komisije dobilo je mogućnost realizirati dva važna projekta koja će biti financirana uz potporu Europske unije.

Riječ o projektu Kazalište u tranziciji, u kojem osim Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu sudjeluju Nacionalni teatar iz Lisabona, Théâter Vidy-Lausanne, kazalište Dramaten iz Stockholma, Nacionalni teatar iz Vilniusa, Comédie de Genève te Théâtre de Liège a bavi se temom "održivog kazališta" i problematikom klimatskih promjena. U sklopu tog projekta zagrebački HNK realizirat će predstavu u režiji Anice Tomić Predstava za žive u doba izumiranja prema tekstu Mirande Rose Hall i konceptu Katie Mitchell čija se premijera očekuje u lipnju. Osim izvedbi predstava planiraju se i zajednički umjetnički projekti nekoliko teatara povezanih u krovni projekt, ali i brojne radionice i istraživanja koje bi okupljala stručnjake iz različitih područja te u konačnici ponudili različite modele održivosti koji bi bili korisni ne samo kao umjetnički poticaj, već i kao materijali koji bi se koristili u teatru. Ti su projekti zagrebački HNK postavili u žarište interesa europske kazališne javnosti i učinili ga atraktivnim partnerom u budućim međunarodnim projektima.

Drugi projekt koji je ostvario financijsku potporu Europske unije je OperaVision u sklopu programa Opera Europa čija je članica upravnog odbora intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč. Opera Europa naime okuplja gotovo sve europske operne kuće. Preko projekta Opera Vision, HNK u Zagrebu je uspio online plasirati u svijet opere Ero s onoga svijeta, Nikola Šubić Zrinjski i Medij koje su prihvaćene s velikim zanimanjem na svim kontinentima dok je izvedba opere Turandot naglasila visoku umjetničku kvalitetu zagrebačke Opere i upravo je kroz OperaVision postavila u rasporede prestižnih europskih opernih kuća.

Do kraja sezone HNK u Zagrebu ostvarit će i niz projekata uz potporu Europske unije kroz sufinanciranje iz programa - ProsperoExtended Theatre (Prospero – Prošireno kazalište). Kao član europske organizacije Prospero najvećih repertoarnih kazališta, odabrano je i kao jedno od četiri prestižna europska kazališta čija predstava će biti sufinancirana programom Europske unije Kreativna Europa. Riječ je o predstavi Sorry, redatelja Bobe Jelčića koji je zamišljen kao laboratorijski proces koji će u ovom traumatičnom vremenu brojnih katastrofa uvesti neke nove forme u teatar. Premijera je najavljena u mjesecu lipnju. Jelčić će predstavom Sorry istraživati poziciju dramskog teksta u kazalištu i poziciju govora kao komunikacijskog sredstva koji podcrtava ili ukida emociju. U projektu Prospero financiranom u iznosu od nešto više od milijun eura sredstvima iz programa Kreativna Europa Europske unije partneri su i pariško kazalište Odéon-Théâtre de l’Europe, berlinsko Schaubühne, Théâtre de Liège, Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene, Göteborgs Staatheatre, Teatros del Canal iz Madrida i Teatr Powszechny iz Varšave.

Tri velika europska projekta za koje je zagrebački HNK dobio sredstva u programu Kreativna Europa Europske unije svjedoče o iznimnom trudu, ali i uspjehu našeg teatra koji postaje ravnopravnim partnerom najvećih europskih kazališnih i opernih kuća. Time je još jedanput, na najvišoj razini potvrđeno naše nastojanje da središnju hrvatsku nacionalnu kazališnu kuću postavimo na mapu najvažnijih europskih kazališnih zbivanja. Ponosni smo da na taj način ne produciramo samo

predstave, već ucrtavamo i izglede budućeg europskog kazališta – rekla je intendantica zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.