Operacija Oluja - film (izjave suvremenika)

Operacija Oluja - film (izjave suvremenika)
 Dragi Prijatelji, iako sam u duhovnim vježbama i ne dopuštam si gledanje ničega, kad sam pogledala nema li koja važna poruka, spazih ovaj  FILM OPERACIJA OLUJA. Nešto istinitije još nisam susrela. Govore svi sudionici koji su na ovaj ili onaj način bili uključeni u taj pakleni program rata. Iznenadio me je g. Peter Galbright, koji je progovorio istinu. 
Dobila sam i sljedeću poruku. 
 
Dragi prijatelji,
 
Kako se bliži obilježavanje Dana pobjede, Dana hrvatskih branitelja i domovinske zahvalnosti u Hrvatskoj, s ponosom se prisjećamo hrabrosti, odvažnosti, dostojanstva, domišljatosti i neumoljivog duha Hrvatskog naroda koji je uspješno izborio i obranio svoju neovisnost. 
Želimo čestitati herojskom Hrvatskom narodu i Hrvatskim braniteljima na ovoj golemoj pobjedi za obranu Domovine, uspostavljanju neovisne i slobodne Republike Hrvatske, mir i pravdu. Naš filmski i akademski rad posvećen je vama. Imajte na umu: Na nama je da odredimo budućnost. Slava Hrvatskoj
 
 Dear Friends,  

As the commemoration of Victory and Homeland Thanksgiving Day in Croatia approaches, we proudly recall the courage, bravery, dignity, ingenuity, and relentless spirit of the Croatian people who successfully sought and defended their independence.    

We want to congratulate the heroic Croatian people on this enormous victory for peace and justice.  Our film and academic work are dedicated to you.  Be reminded:  The future is ours to determine. 

 Glory to Croatia,   

 Nikola Knez, President 

Croatian Film Institute and iFilms LLC 

 Dr. Dorothy S. McClellan 

Regents Professor of Criminal Justice 

Texas A&M University-Corpus Christi 

 

"Operacija Oluja poznata je kao jedinstvena i odlučna bitka Hrvatskog Domovinskog rata u borbi za nezavisnost. Oluja koju je Republika Hrvatska pokrenula u mjesecu kolovozu 1995, označena je kao najveća europska kopnena vojna operacija nakon Drugog svjetskog rata i opravdano je postala krunski dragulj hrvatskog Domovinskog rata.
Nevjerojatan uspjeh ove jedinstvene hrvatske vojne operacije ostvaren je nakon četiri godine brutalne borbe. Iako s brojčano manjom vojskom i slabije naoružana, ali s nenadmašnim vojnim profesionalizmom, ova mala i mlada demokratska zemlja uspjela je pobijediti kao u poznatoj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu i postigla je potpuni moralni i vojni uspjeh koji su planirali i izvršili izvanredni rodoljubi. Hrvatski vojnici i časnici pokazali su jednistvenu hrabrost i odlučnost.
Operacija Oluja porazila je srpsku armiju i oslobodila zapadnu Bosnu i Hercegovinu. Oluja je okončala masovnu humanitarnu katastrofu i genocid koji su počinile srpska vojska i četnički teroristi. Oluja je oslobodila jednu trećinu okupiranog hrvatskog teritorija i omogućila Daytonski sporazum koji je uspostavio mir u zaraćenim zonama. Oluju ne treba samo gledati kao vojnu operaciju koja je oslobodila veliki dio Hrvatske, već i kao operaciju jedinstvenog humanitarnog karaktera budući da je stanovništvo Bihaća spasila od sigurnog genocida. Ovaj film jasno i snažno dokumentira događaje te izvanredne vojne operacije, i dokazuje da Hrvatska, zajedno sa svojom vojskom i generalima, zaslužuje priznanje svjetske zajednice, a moguće i Nobelovu nagradu za Mir.
Prigodom uspješnog završetka Operacije Oluja predsjednik Franjo Tuđman je rekao: "Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine, već stvaranje temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti.”
 
 foto: Zastava na Kninskoj tvrđavi, Autor Roberta F., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16677078

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.