Gina Lollobrigida, diva zlatnog doba talijanske kinematografije, rekla je zbogom

Gina Lollobrigida, diva zlatnog doba talijanske kinematografije, rekla je zbogom
 Gina Lollobrigida smatra se jednom od najvećih diva talijanske kinematografije. Uz ostale talijanske glumice kao što su Sophia Loren, Claudia Cardinale i Monica Vitti, stekla je svjetsku slavu u poslijeratnim desetljećima i stala pred kamere s najvećim filmskim zvijezdama. Često su je opisivali kao " najljepšu ženu na svijetu ", vjerojatno zato što se pojavila u filmu tog naslova iz 1955., La Donna Piu Bella del Mondo.Evo što o njezonom odlasku javljaju slovenski mediji.

Dvadeset godina u braku sa slovenskom liječnicom

Umjetnica kompliciranog prezimena koje, unatoč molbama nekih redatelja, nikako nije htjela zamijeniti za kraću, umjetničku verziju, rođena je 1927. u Subaciu, istočno od Rima; odrastala je dakle na talijanskom selu i u skromnim okolnostima. Kao glumica najveće uspjehe postigla je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, a između 1949. i 1971. bila je u braku sa slovenskim liječnikom Milkom Škofičem s kojim ima sina Milka Škofiča mlađeg.

Prošlog srpnja, kada je napunila 95 godina, glumica je rekla da je još uvijek zaposlena

Prošlog srpnja, kada je napunila 95 godina, glumica je rekla da je još uvijek zaposlena. “Pripremam knjigu crteža, skica crvenim okerom, to su važni, zahtjevni radovi”, najavila je. "Možda sam bio razmaženA, ali i dalje radim, još uvijek imam osjećaj da imam puno toga za reći i nadam se da ću još imati vremena postići sve što sam željela." 

Počeci u "Hollywoodu na Tiberu"

Najprije je upisala višu umjetničku školu u Rimu. Karijeru je započela kao fotomodel, a sa 20 godina zauzela je treće mjesto na izboru za Miss Italije. Godine 1946. zarađivala je kao statist u glavnom gradu i glumeći goste u barovima, kada ju je otkrio redatelj Mario Costa i pozvao na audiciju u Cinecittu. Kasnije se prisjetila da joj uloga nije bila ni stalo: "Kad su mi ponudili prvu ulogu, odbila sam ponudu. Ponudili su mi tisuću lira. Odgovorila sam da je moja cijena milijun lira, misleći da ću zatvoriti gore - ali su pristali!"

Prvu veću filmsku ulogu dobila je 1948. u filmu Follie per l'opera , a ubrzo nakon toga otišla je u Hollywood

Međutim, uspjeh nije uslijedio odmah. Uspjela se probiti tek 1952. godine ulogom u filmu Ljepotice noći redatelja Renea Claira . U doba procvata talijanske kinematografije, odnosno 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, smatrana je ednom od najpoželjnijih glumica ne samo kod kuće, već iu drugim dijelovima svijeta.

Howard Hughes pozvao ju je u Hollywood, a pojavila se i u televizijskim produkcijama. Radila je s najvećim holivudskim glumačkim zvijezdama svih vremena, kao što su Humphrey Bogart, Rock Hudson, Burt Lancaster, Tony Curtis, Sean Connery, Alec Guinness i Frank Sinatra.

Humphrey Bogart svojedobno je izjavio da "Marilyn Monroe pored nje izgleda kao Shirley Temple ", a navodno ju je filmski mogul Howard Hughes obasuo bračnim ponudama. (Kada je o njegovom trošku stigla u Hollywood, Hughes ju je navodno dočekao u zračnoj luci u pratnji brakorazvodnog odvjetnika kako bi se riješio njezina muža. Ta se opsesija nastavila sljedećih deset godina, no glumica je kasnije rekla samo da je "ugodna za pozornost" .)

Sočne uvrede razmijenjene sa Sophijom Loren

Tabloidi su podigli veliku pozornost i na Ginino javno rivalstvo sa cimericom Sophijom Loren, koja je izjavila da ima "više grudi" od Lollobrigide. Gina je uzvratila komentarom da Sophia može glumiti samo seljanke, a nikako dame iz visokog društva. – Različiti smo kao trkaći konj i koza.

Oscar joj je izmakao 

Od 1956. do 1959. četiri je godine zaredom dobila Bambija kao najbolja međunarodna glumica te mnoge nagrade u rodnoj Italiji. No, za razliku od Sophije Loren, "La Lolla" nije osvojila nijednog Oscara.

Godine 1961. osvojila je Zlatni globus za film Come September , u kojem se pojavila uz Rocka Hudsona. Upravo je Hudsona, s kojim se pojavila i u filmu Strange Bedfellows , kasnije navela kao omiljenog suigrača - nakon desetljeća Hughesova osvajanja šokirala ju je što je nije pokušao odvući u krevet. " Odmah sam znala da je Rock gay jer se nije zaljubio u mene" , prisjetila se u intervjuu.

Kiparstvo, najveća ljubav dobrotvorne glumice

Lollobrigide, nakon završetka glumačke karijere posvetila se umjetnosti i humanitarnom radu. Nakon 70. godine života gotovo se u potpunosti oprostila od filma i počela se baviti, između ostalog, fotografijom i kiparstvom, za koje je govorila da su najveća ljubav.

Osim toga, počela je skupljati i luksuzni Bulgari nakit, jer je vjerovala da će tako što više uživati ​​u plodovima svog rada. Godine 2013. rasprodala je svoju zbirku, a novac od prodaje donirala fondovima koji se bave istraživanjem matičnih stanica. Izuzetno je utjecala i glumičina kratka frizura: šezdesetih godina, zahvaljujući njoj, ova se moda proširila Italijom. Žene se šišaju na "la lolla". 

Žalosna svađa oko novca posljednjih godina

Obiteljski razdor sa sinom jako je pogodio glumicu posljednjih godina: ona i Milko Škofič mlađi posvađali su se pred sudom jer je sin isposlovao da njegova majka dobije financijskog skrbnika zbog njenog navodno nestabilnog psihičkog stanja. "Imam pravo živjeti u miru, ali i umrijeti u miru", rekla je uplakana Gina Lollobrigida na talijanskoj televiziji u studenom 2021. Sina je zacijelo prestrašila majčina najava da će imanje ostaviti puno mlađem pomoćniku i partneru Andreai Piazolliu.

Prošle je godine najavila i da će se na parlamentarnim izborima kandidirati na listi euroskeptične Suverene i narodne stranke (ISP). Već 1999. kandidirala se na izborima za Europski parlament na listi Demokratske stranke koju je predvodio ugledni Romano Prodi.

Na društvenim mrežama mnogi odaju počast glumici. "Napustila nas je velika legenda talijanske kinematografije", napisao je glumac Antonio Banderas . Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano rekao je da će "njezin apel ostati vječan". Ministarstvo je najavilo i da će u njezinu čast utemeljiti nagradu.

foto: AP

https://www.rtvslo.si/kultura/film-in-tv/poslovila-se-je-gina-lollobrigida-diva-zlate-dobe-italijanskega-filma/654488#&gid=1&pid=2

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.