Književni klasik koji iznova fascinira - Srednjoškolci Kazališnog studija mladih odigrali „Ćelavu pjevačicu“ za učenike VII. OŠV

Književni klasik koji iznova fascinira - Srednjoškolci Kazališnog studija mladih odigrali „Ćelavu pjevačicu“ za učenike VII. OŠV

 Književni klasik koji iznova iznenađuje i fascinira - Srednjoškolci Kazališnog studija mladih odigrali „Ćelavu pjevačicu“ za učenike VII. osnovne škole u Varaždinu.

Srednjoškolci, polaznici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, u petak 17. veljače reprizno su odigrali predstavu „Ćelava pjevačica“ E. Ionescoa za učenike viših razreda VII. osnovne škole u Varaždinu.Predstava „Ćelava Pjevačica“ zapravo je prošlogodišnja završna produkcija skupine C3, Kazališnog studija mladih koju pohađaju srednjoškolci iz Varaždina i okolice. Nastala je kao odgovor na već pomalo zaboravljene pandemijske prilike koje su inspirirale tinejdžere da propitkuju teatar apsurda u apsurdu svakodnevice koji su u tom periodu živjeli.

Predstava koja je nastala uz dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak, osvojila je nagradu - a u obrazloženju nagrade, između ostalog stoji:

„…Glumci Kazališnog studija vješto su se uhvatili u koštac s teatrom apsurda čiju estetiku istražuju i propitkuju na sebi svojstven način, pritom poštujući i ističući sve njegove odlike. Iako se radi o književnom klasiku i lektirnom naslovu, predstava obiluje jedinstvenim rješenjima koji gledatelja opetovano iznenađuju i fasciniraju. 'Prevođenje' likova u lokalni kontekst, ujednačena kolektivna igra, stilski veoma razrađen scenski pokret te jasna estetika šminke i kostima koja dodatno podcrtava cijelu predstavu podjednako su dojmili 'mali' i 'veliki' žiri.“

A kako su učenici VII. osnovne škole Varaždin doživjeli predstavu:

NOLA HORVAT (13):

Predstava je bila izvrsna. Svidio mi se apsurd, kako je komunikacija suvišna u našem svijetu i način na koji su to prikazali u predstavi, jer sam baš tu dramu čitala prije.

MICHELLE KOVAČEK (15):

Mene se predstava jako dojmila, svidio mi se njen stil, kostimi i šminka. Glumci su bili odlični. Bilo je neobično, ali izvrsno.

HANA VINCEK (14):

Prvi puta sam se susrela s teatrom apsurda. Tako nešto još nisam gledala. Bilo je super. Sviđaju mi se takvi oblici kazališta.

LARA GRABAR (14):

Predstava mi je na trenutke bila zbunjujuća, ali mi se svidjela. Svi glumci su jako talentirani. Najviše me se dojmila neverbalna komunikacija između jednog para na glazbu „The model“.

ILIANA DETIĆ (13):

Predstava mi je bila super. Glumci su glasni, jasni, izražajni. Odlični. Kao i glazba i kostimi. Dojmio me se teatar apsurda, tako da mogu reći da mi je dolazak u kazalište bio događaj.

U predstavi igraju: Dina Drožđek, Vida Huzjak, Tessa Fruk, Vita Breški, Greta Rukelj, Tessa Fruk, Jana Kovačić, Melani Šipek, Erika Komar i Tvrtko Kolar.

Kazališni studio mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, od osnutka 2008. godine tradicionalno na kraju sezone, a usporedo sa završetkom školske godine, prikazuje finalne produkcije polaznika studija, kao rezultat cjelogodišnjeg umjetničko pedagoškog rada. Trenutno ondje djeluje jedanaest skupina, stoga i ove godine očekujemo uzbudljivu reviju dramskog stvaralaštva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.