Dani hvarskog kazališta - od 9. do 12. svibnja

Dani hvarskog kazališta - od 9. do 12. svibnja

Od srijede, 9. do subote, 12. svibnja u Hvaru će se održati 45. po redu Dani hvarskoga kazališta. Radi se o značajnom znanstvenom skupu koji već tradicionalno na Hvar dovodi teatrologe, kazališne stručnjake i umjetnike te otvara dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije.

Jedinstveni nacionalni događaj

Dani hvarskog kazališta pokrenuti su 1974. godine, pod inicijativom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Grada Hvara, današnjega Književnog kruga Split, Filozofskoga fakulteta u Zadru i Hvarskog pučkog kazališta. Radi se o jedinstvenom nacionalnom događanju koji već gotovo 50 godina promišlja našu kulturnu baštinu te je upravo stoga prepoznato kao jedno od važnih događanja koje čine cjelogodišnje obilježavanje 150 godina turizma na Hvaru.

U fokusu ovogodišnjeg programa su znanstvena izlaganja brojnih uglednih hrvatskih teatrologa i teoretičara, koji svojim temama obrađuju zanimljive i važne teme koje se tiču povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta. Tako će svoje teme, među ostalima, izložiti ravnatelj Leksikografskog zavoda Bruno Kragić, teatrologinja Ana Lederer i Martina Petranović iz Zavoda za povijest hrvatskog kazališta HAZU, kazališna kritičarka Nataša Govedić, ugledna teoretičarka Sibila Petlevski, profesorica zagrebačke ADU Dubravka Crnojević Carić i brojni drugi.

Spoj hrvatske književnosti i kazališta

“Od prve godine, a ovo im je 45., Dani su bili i ostali rijedak spoj znanstvenoga skupa, za kojim su već 44 zbornika radova nezaobilaznih u povijesti hrvatske književnosti i kazališta, i kazališnih predstava kojih se u proteklim godinama pred hvarskom publikom nanizalo nekoliko desetaka” naglašava akademik Boris Senker, predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta.

Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara i član odbora Dana hvarskog kazališta ističe: “Zasigurno bolje mjesto od Hvara, za održavanje ovakve manifestacije ne postoji. Izrazito smo ponosni što je naš grad bio prvi u povijesti koji je imao svoje vlastito komunalno kazalište, otvoreno 1612. godine. I ove godine, koja je za nas izrazito važna, želimo posebnu pažnju usmjeriti upravo na razvoj kreativnih i kulturnih kapaciteta našega grada, stoga su ovakva okupljanja eminentnih književnih i kazališnih stručnjaka značajna za našu zajednicu.”

Nakon Dana hvarskoga kazališta Hvar priprema veliku središnju proslavu 150. obljetnice organiziranoga turizma (10. – 15. svibnja), čiji je razvoj započeo 1868. godine, kada je utemeljeno Higijeničko društvo.

Emil Makovička/HIA.com.hr
foto: TZ Hvara

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.