HNK u Varaždinu s mjuziklom "Prošlih pet godina" gostovao u Karlovcu

prošlih 5 godina

Prošlih pet godina je mjuzikl suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna. Premijerno je izveden u Chicagu, a ubrzo je postavljen i na Off-Broadwayu i West Endu. Mjuzikl je dobitnik Drama Desk nagrade za najbolju glazbu i tekst mjuzikla. Igra se po cijelom svijetu (SAD, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Švedska, Danska, Norveška, Finska, Irska, Poljska). 2014. godine je doživio i filmsku premijeru.

U također vrlo uspješnoj inačici Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu mjuzikl Prošlih 5 godina je sinoć izveden u Karlovcu u povodu obilježavanja Dana grada. Karlovačka publika bila je oduševljena te  je dugotrajnim pljesmom pozdravila varaždinsku ekipu popularnog mjuzikla.

Prošlih 5 godina intiman je, komorni mjuzikl pun nabijenih emocija, humora i odlične glazbe. Zanimljiva je činjenica da cijelu dramsku radnju nose samo dva lica. Cathy i Jamie. Songovi prate priču o pet godina njihova života, njihove veze od samog početka (prvog izlaska) do kraja braka.

Dvoje glumaca-pjevača cijelu su predstavu na sceni. Zahtjevan i izazovan je to zadatak za bilo kojeg profesionalca. Mi imamo izvrsnu Cathy- Hanu Hegedušić, te u alternaciji Jamiea- Ivana Čuića i Igora Barberića.

Dramska struktura mjuzikla iznimno je zanimljiva. Cathy i Jamie paralelno pričaju svoju ljubavnu priču. Oni zajedno stvaraju sliku o povijesti veze koja je prerasla u brak.  Jamie priča priču kronološki, od upoznavanja do raspada braka, dok Cathy to čini obrnuto, od kraja prema početku. Njihove priče vremenski se preklope na sredini, na činu vjenčanja. Gomilanjem raznih muzičkih stilova, dinamičnim izmjenama songova i dijaloških scena, na sceni se stvara ludi život, mikrokozmos mlade glumice i mladog pisca.

- Siže mjuzikla neprestano nas baca kroz pet godina života Jamiea i Cathy. Iz dvije vizure gledamo sreću, smijeh, suze, svađe, nade, razočaranja, cijeli spektar emocija. Svatko na svoj način prikazuje događaje koje su zajedno proživjeli.

U mjuziklu se pojavljuju razni glazbeni žanrovi. Ovisno o emociji te događajima u songovima izmjenjuju se pop, rock, jazz, latino, klezmer te klasična glazba. Songovi su pjevni i svi će ih pjevušiti na izlasku iz kazališta. Glumce-pjevače prati bend od šest glazbenika. Klavir, violina, gitara, dva violončela i bass.

Mala ekipa za veliki kazališni događaj - potvrđuju to gedatelji na svakoj izvedbi ove predstave u Varaždinu i izvan njega. U ovoj izvedbi su sudjelovali Hana Hegedušić i Ivan Čuić, dirigent Stjepan Vuger i glazbenici:

Viktor Čižić/ klavir,Martina Filipan/ violina, Katarina Evetović/ violončelo, Andrija Šimić/ violončelo, Hrvoje Šenjug/ gitara i Aleksandar Vešić/ bas gitara

Redateljica: Lea Anastazija Fleger

Dirigent: Stjepan Vuger

Scenografkinja: Tanja Lacko i Ana Sarić

Kostimografkinja: Petra Pavičić

Svjetlo: Vesna Kolarec

Glazbeni producent: Vid Novak Kralj

Fotografije iz Karlovca - Igor Čepurkovski

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.