Yvonne Kalman u Varaždinu, znači li to i sudbonosno Da za „Groficu Maricu“?

yvonne

 Varaždin je ponovno posjetila Yvonne Kalman, ovajput sa svojim menadžerima, nakon što je u Beču prisustvovala otvorenju ljetnog festivala u Mörbischu, na čijem je programu  opereta njezina oca Imre Emmericha Kalmana „Grofica Marica“. U Hrvatskom narodnom kazalištu susrela se s Jasnom Jakovljević, intendanticom te Sandrom Malenicom, zamjenicom gradonačelnika Varaždina kako bi dogovorila suradnju na realizaciji njezine dugogodišnje želje, ali i želje varaždinske publike, intendantice i Grada da se i tu, u varaždinskom HNK , ponovno, nako više od 60 godina, postavi opereta „Grofica Marica“, u kojoj se  u jednom od najpopularnijih songova spominje Varaždin.

-Prije dvije godine razgovaralo se o tome, ali  bivša gradska garnitura nije se odmakla od namjere, a sada kad je gradonačelnik ponovno Ivan Čehok, a i njegova zamjenica je zainteresirana svi se slažu da „Grofica Marica“ pripada u Varaždin i  planirala se izvesti već za Dan Grada sljedeće godine. To što je sada ponovno, nakon dvije godine i gospođa Kalman ovdje, koja inače živi u Brazilu, još je  jedan dobar znak. Nije se mogla načuditi da je u sredini srpnja cijeli menadžment još u kazalištu. Imamo i obvezu prema njoj, jer obećanje još nismo ispunili. Došla nam je nenajavljeno, a s njome je i gospodin iz Bratislave  gdje je također jedno do 28 Hellmanovih kazališta te namjeravamo dogovoriti suradnju -rekla je intendantica Jasna Jakovljević.

Dobra volja Ministarstva i Grada

Danas i Sandra Malenica ističe dobru volju gradskih struktura, tako da je izvođenje izglednije neko ikada. A posjet Ivonne Kalman, koja se brine za očevu baštinu pa se prekrasne Kalmanove operete, zahvaljujući njezinu angažmanu i promociji, izvode po cijelom svijetu, možda je sudbonosno DA i za Varaždin gdje se već godinama priča o potrebi obnove operetnog repertoara. Prvi pokušaji bili su prije nekoliko godina kada je zahvaljujući današnjoj intendantici, te ondašnjoj saborskoj zastupnici Nataliji Martinčević i  Ministarstvu kulture prvo i najstarije Helmerovo kazalište u Hrvatskoj dobilo nacionalni status. A evo što nam je rekla Yvonne, o tome kako se ponovno našla u Varaždinu.

-Bila sam u Beču,  na otvorenju festivala „Grofica Marica“ u Mörbischu na pozornici na otvorenom na Neusiedlersee, koji traje do 25. kolovoza. To gledalište ima 6.500 sjedišta, a kad sam rekla svojim menadžerima da bih voljela da se opereta ponovno izvede u Hrvatskoj, menadžeri su rekli da bi najbliže mjesto gdje je nekad često izvođena bilo Opatija. Moj otac iako nije puno pričao o prošlosti uvijek je govorio kako je prekrasna Abbazia, Opatija. Znam da su imali i festival 1936. godine u kojem je bilo 340 promjena kostima, možete li to zamisliti. Čitala sam da je to bilo u Opatiji i tako smo moja  moja dva prijatelja i prijateljica Doris krenuli put Opatije. Zanimljivo, rekli su nam neki - Nemojte u petak, jer tada je prevelika gužva u prometu - no nije bilo tako, bio je predivno putovanje, uživali smo u prekrasnim krajolicima.

Ima toliko gradova koji imajU povijest ali i mnogo ružnih modernih građevina  zajedno, no, Opatija je još sačuvala svoj nekadašnji šarm. Bila je to sjajna večer, a u subotu je Hrvatska igrala utakmicu i ja sam rekla da je nećemo gledati u apartmanu nego s Hrvatima, na jednoj terasi i kad je pao prvi gol bili smo svi ludi od sreće.

Kad smo se trebali vratiti rekla sam svojim menadžerima, jer Opatija više nema kazalište, da ima jedno prelijepo mjesto na sjeveru Hrvatske s predivnim kazalištem, a mjesto se zove Varaždin. Oni su bili iznenađeni ali nisu rekli da ćemo ići tim putem jer mogli smo i drugim,kraćim putem do Beča. I kad sam ih pitala idemo li mi to putem za Varaždin, oni su rekli ne, ne, to je iznenađenje i tako smo se našli u gužvi i vozili se i vozili... Rekli su mi - Nemoj gledati Iphone, samo uživaj. I kad smo došli do znaka za Varaždin i to je bilo to iznenađenje. Odlučila sam nazvati Jasnu te vidjeti  je li možda u Varaždinu. Mislila sam, hajde pokušat ću, jer ljeto je i mogla je biti bilo gdje u Zagrebu ili negdje na plaži, ali ona je bila u kazalištu.

Kazalište se obnavlja i sve je pozitivno

Jasna mi je prošli put priredila sjajan vikend u Hrvatskoj, ali tada nije bilo moguće realizirati projekt. Gradonačelnik je samo rekao: Da,da! I ništa se nije dogodilo. Tada je stanje u kazalištu bilo vrlo teško, Jasna se osjećala depresivno, a kad smo se vidjele danas dočekala nas je uz veliki osmjeh, a uz Jasnu dočekala na je mlada žena iz grada koji  sada pomaže. Danas je sve pozitivno, prekrasno kazalište dobiva novi sjaj, sve je puno pozitivnog. 

Intendantica kaže da ima razumijevanja i u Gradu, a Ministarstvo kulture pomaže oko jednog velikog projekta suradnje promocije i povezivanja Helmerovih kazališta. Možda se u taj projekt uklopi i  operetni repertoar jer plan je povezati čak 28 kazališta koje je gradio arhitekt Hermann Helmer, a čije je prvo i ogledno remekdjelo bilo upravo varaždinsko kazalište, a poznato je da je bio i varaždinski zet. A opereta Grofica Marica odnosno song „Pođimo u Varaždin“ sjajno bi se uklopila u tu priču, jer ne samo da bi povezala Helmera i Kalmanna s gradom nego i turistički promovirala Varaždin i Hrvatsku.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.