Dubrovnik: Povijesni povratak Ranka Marinkovića na Ljetne igre

MARINKOVIĆ

Predstava Pod balkonima u režiji Darija Harjačeka i u dramaturgiji Vedrane Klepice, na temelju izbora iz proze Ranka Marinkovića, premijerno je na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama izvedena sinoć, 18. kolovoza u parku kampusa Sveučilišta u Dubrovniku, a na programu Igara je i večeras, 19. kolovoza te svaku večer do srijede, 22. kolovoza s početkom u 21.30 sati. Predstava progovara na više razina i pred gledatelje donosi britku kritiku društva uz karakterističan Marinkovićev humor, a njegov istančani mediteranski senzibilitet dodatno je podcrtan uspjelim dramaturškim pristupom. Vrijeme je tek pred Drugi svjetski rat, fašizam buja, ekonomski odnosi se raspadaju i ljudi nisu sigurni kako će održati svoju vlastitu egzistenciju, kako će održati svoje domove i obitelji. Predstava rastvara temu takve propasti, temu klasnog pitanja i odnosa s Bogom, odnosa prema ideji nade te odnosa prema zajednici. Iako su protagonisti sjajno izgrađeni likovi usamljenika, izgnanika, neprilagođenih, predstava zapravo govori o zajednici i pita se kako jednu zajednicu spasiti od propasti. Suvremenost teksta i sličnost s današnjim političkim, društvenim te ekonomskim trenutkom, je zapanjujuća.

Bard Mediterana, viški Voltaire, i ponajveći hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Ranko Marinković za Dubrovnik je bio intimno i obiteljski vezan, a njegov utjecaj na hrvatsko kazalište, preko dramskih komada te niza godina poučavanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, neizmjeran je, iako je na Igrama izveden samo Zagrljaj 1959. i Glorija 1980. Ne čudi stoga što je festivalska publika pozdravila Marinkovićev povratak na Igre ovim uprizorenjem koje koristi elemente svih novela iz zbirke Pod balkonima no struktura teksta se najviše bazira na novelama Ni braća ni rođaci te grotesknoj Mislilac nad osam grobova.

Sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih otočkih ridikula, patrijarha, prosječnih i manje prosječnih individua ostvarili su članovi Festivalskog dramskog ansambla: Nikša Butijer, Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Doris Kristić. Glazbu potpisuje Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković. Dario Harjaček jedan je od najistaknutijih hrvatskih kazališnih redatelja mlađe generacije, do sada je režirao u gotovo svim hrvatskim kazalištima, a predstave koje je radio višestruko su nagrađivane posebno u segmentu glumačkih nagrada što svjedoči njegovu duboku opredijeljenost prema teatru koje svoje težište interesa bazira na igri, propitivanju mehanizma i slojevitosti funkcioniranja ljudske psihologije i bijegu od sveprisutne spektakularizacije. Festivalskoj publici dobro je poznat još od dramske uspješnice Kate kapuralica (2011.). U svibnju ove godine objavio je svoj prvi roman Sanjica Lacković koji je nedavno predstavljen i u sklopu programa 69. Igara.

Prigodno uz treću dramsku premijeru 69. Igara, u tijeku je popust od 30% na ovoljetne burse i majice u suvenirnici u Festivalskoj palači na adresi Od Sigurate 1 koji će biti dostupan za vrijeme prikazivanja Pod balkonima do 22. kolovoza! Požurite i nabavite svoje festivalske suvenire kao i ulaznice za predstavu. Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupnju ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kn donosi voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30%. Upite vezane za kupnju ulaznica i rezervacije zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 te 095 323 2050.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.