Gradonačelnik I. Čehok, sa zamjenicom S. Malenicom obišao radove u VKD

ČEHOK HNK

Opsežne radove koji se upravo odvijaju na obnovi velike koncertne dvorane varaždinskog kazališta u četvrtak je u obišao gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok. U pratnji svoje zamjenice Sandre Malenice, pročelnice Draženke Dević i intendantice kazališta Jasne Jakovljević na licu mjesta uvjerili su se u kvalitetu radova nakon kojih će koncertna dvorana zasjati u punom sjaju. Istovremeno se postavlja lift kojim će slabije  pokretne osobe moći pristupiti gledalištu kazališta na svim razinama.Gradonačelnik je iskoristio priliku i pozvao varaždinske tvrtke i druge građane da svojim donacijama pomognu uređenju dvorane čije se otvaranje očekuje 7. listopada. Na ulazu u dvoranu bit će postavljena mramorna ploča na kojoj će biti ispisana imena svih donatora.  Radovi na obnovi kazališta pokrenuti su još 2005. godine i uz pomoć ministarstva u obnovu je već uloženo preko 10 milijuna kuna. Nakon obnove koncertne dvorane na red dolazi i obnova gledališta te same scene.

Jasna Jakovljević u svojoj izjavi za portal Hia.com.hr opisala je tijek radova:

- S mojim dolaskom 2005. godine, tadašnji ministar Božo Biškupić  šalje mi početnih 250.000 kuna s kojim otpočinje obnova tada vrlo derutnog kazališta. Bila je to najprije sanacija hidro i termo izolacije terasa sjever i jug s obnovom balustrada. Odlučila sam da svake godine kontinuirano obnavljamo zgradu u čemu osim Ministarstva kulture, tijekom godina pomaže i Grad Varaždin, osobito u prvim mandatima gradonačelnika Ivana Čehoka, a to se nastavlja i s njegovim ponovnim dolaskom na čelo Grada. Tako se 2006. godine nastavlja sanacija i rekonstrukcija sanitarnih čvorova u zgradi i dogradnja sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom, 2007. godine, obnova prostora Europa Media, Crvenog salona i Komorne 99, 2008. godine na red dolazi sanacija i rekonstrukcija kotlovnice,centralnog grijanja te ventilacije i klimatizacije Gledališta, Scene Rogoz, Europa Medie i Koncertne dvorane, 2009. godine slijedi sanacija četiri manja lustera Koncertne dvorane, a 2011.godine sanacija lustera Gledališta. U 2011. godini  izvršena je sanacija i rekonstrukcija prostora glavnog ulaza u zgradu, a u 2012. godini obnova prostora stubišta,garderobe i predvorja Koncertne dvorane. Slijedi, 2013. godine, obnova freske Miljenka Stančića na stropu stubišta prema koncertnoj dvorani, te 2014. godine, sanacija prozora.

Srećom, nakon samo nekoliko mjeseci od početka evo i radovi na velikoj koncertnoj dvorani su pred završetkom, a otvorenje je planiramo 7. listopada. Ali kad je riječ o samoj dvorani, već u  2013. godini ugrađeno je  pet novih prozora u Velikoj koncertnoj dvorani, zapad, a 2016. godine još 12 novih prozora na poziciji sjever jug. U 2017.godini na red dolazi sanacija djela krovišta iznad Koncertne dvorane, sanacija trojih vrata na pozornici Koncertne dvorane,  vrata na malom balkonu (zapad I), kao i izrada i ugradnja vrata na malom balkonu (zapad II),  te izrada i ugradnja pet prozora u Koncertnoj dvorani (sjever). U prvom tromjesečju 2018. slijedila je sanacija sjevernog zida i dijela stropa, a u drugom tromjesečju završetak restauratorskih radova zapadnog zida i cijelog stropa. U zadnjoj obnovi obnavljaju se zidovi, stropovi i podovi, pozlate te rasvjetna tijela i inventar tako da će nakon 70 godina Velika koncertna dvorana ponovno zasjati svojim nekadašnjim punim sjajem. Paralelno izvode se i radovi na liftu za invalide, a nakon toga slijedi obnova glavne pozornice i završni  radovi na uređenju unutrašnjosti, za što već postoje projekti za sredstva europskih fondova uz 15 postotno sufinanciranje od strane Grada i Ministarstva.

Radovi su izvođeni prema projektnoj dokumentaciji s ovlaštenih subjektima, po licenciranim izvođačima i uz suglasnost i nadzor Hrvatskog restauratorskog zavoda odnosno Konzervatorskog odjela u Varaždinu.Nakon toga slijedi pozornica.U završnoj fazi je izrada Glavnog projekta scenske mehanizacije pozornice, a u tijeku je i izrada projektne dokumentacije za obnovu Koncertne dvorane u Varaždinu.Završen je rad na Projektu zamjene građevne stolarije vanjske ovojnice zgrade te je od Konzervatorskog odjela ishođena prethodna suglasnost za taj zahvat, kazala je J. jakovljević.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.