Sedme Bobijeve dane smijeha otvara predstava „Tajkuni“

Sedme Bobijeve dane smijeha otvara predstava „Tajkuni“

Festival VII. Bobijevi dani smijeha započinje u četvrtak 18. listopada 2018. godine premijerom nove komedije „Tajkuni“ Mira Gavrana u režiji Zorana Mužića u kojoj glume: Ana-Marija Percaić, Hrvoje Klobučar, Franka Klarić i Zijad Gračić, a završit će 30. listopada reprizom iste predstave i svečanom dodjelom nagrada VII. Bobijevih dana smijeha. 

Festival je posvećen velikom glumcu i Histrionu Josipu Bobiju Marottiju najavio je u utorak u Histrionskom domu u Zagrebu ravnatelj toga kazališta i umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vitez. Istakvuvši kako je Marotti "Histrion bio od 1986. pa sve do svoje smrti 2012., kada nas je fizički napustio, ali je ostao s nama. Gotovo da nema dana da ga se ne sjetimo, bio je čovjek mladenačkoga duha. Bobi je uvijek bio mlad" -  rekao je Vitez.

 Iduće godine Histrioni obilježavaju 50 godina svojeg umjetničkog rada a ove se godine svojega Bobija Marottija prisjećaju s još jednim programom smijeha i zabave, naime,  "Bit će to dvanaest dana smijeha", poručio je Vitez.

Kako je istaknuo redatelj Mužić - "Riječ je o pravoj rasnoj satiri čiji su glavni protagonisti dvojica nesposobnih tajkuna koji nisu osobito spretni, ali imaju tajkunske namjere. Jedan od njih je šef sindikata, koji čini sve kako bi derogirao "pravoga tajkuna", da bi potom on postao "tajkun umjesto tajkuna" te se pokazao još nesposobnijim“ – istakao je Mužić.

Cijeli Festival posvećen je kao i uvijek smijehu pa će tako i ove godine održati 11 različitih komedija iz cijele Hrvatske, i jedna komedija iz susjedne Srbije. Na Festivalu će Histrioni ugostiti kazališta: HNK Varaždin, GK Zorin dom iz Karlovca, Teatar Rugantino & Planet Art, Kazalište Moruzgva, HNK Osijek, HNK Zadar, GDK Gavella, Gavran teatar, ABCD grupu, Kazalište Tragači & Knap te Pozorište Slavija iz Beograda – kažu organizatori.

Ironija, satira, komični obrati i glumačka vještina jaka su kazališna oruđa kojima se Histrioni već desetljećima služe, a u slučaju ove nove komedije i zrelo kritiziraju zahtijevaju preuzimanje odgovornosti za poslovne poteze nastale u vremenu stvaranja poduzetničke klime u kojoj je čovjek čovjeku vuk na lovištu bez lovostaja. Nespretni i slabi junaci ove histrionske komedije, zaokupljaju nas, nasmijavaju, ali i podučavaju kako naprijed ne možemo džepovima punim tuđeg novca te kako prava mudrost leži u pronalaženju vlastite mjere, ali i solidarnosti s bližnjima – poruka je predstave „Tajkuni“.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.