U Histrionskom domu dodijeljene nagrade Sedmih Bobijevih dana smijeha

histrioni nagrade boijevi dani 2018.

 U Histrionskom domu u Zgrebu 30. listopada  dodijeljene su nagrade VII. Bobijevih dana smijeha  čime je i službeno zatvoren ovogodišnji festival smijeha Dobitnicima  su nagrade uručili Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Ana Lederer, pročelnica za kulturu Grada Zagreba i Bruno Marotti, unuk legendarnog glumca i komičara Josipa Bobija Marottija po kome su nagrada i festival i dobili ime. Nakon dodjele publika je mogla još jednom uživati u predstavi Tajkuni Mire Gavrana u režiji Zorana Mužića i izvedbi Glumačke družine Histrion. 

latko Vitez ne samo osnivač već i histrionski mag zaslužan je i za uređenje Histrionskog doma, zajedno s gradonačelnikom Bandićem, istaknuo  je razloge za utemeljenje nagrade.- Glumačka udruga Histrion utemeljila je festival u spomen na velikog glumca i komičara Josipa Bobija Marottija  i jednog od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavella koji je od 1986. pa sve do 2010. redovito  i iznimno uspješno nastupao u predstavama Histriona, neprestano potvrđujući svoje izvanredno komičarsko umijeće i ljubav prema komediji. Ocjenjivački sud VII. Bobijevih dana smijeha u sastavu glumica Ankica Dobrić, predsjednica, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac nakon viđenih dvanaest predstava u konkurenciji konstatiralo je veliku raznovrsnost u njihovom scenskom oblikovanju i niz visokih dometa koje nagrađuje s četiri ravnopravne nagrade i dva posebna priznanja.

Priznanja i nagrade dobili su.

Specijalno priznanje za kolektivnu glumačku izvedbu u predstavi Bog masakra Yasmine Reze u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta, Varaždin dobivaju Sunčana Zelenika Konjević, Marinko Prga, Robert Plemić i Irena Tereza Prpić koji su svojim neodoljivo komičnim interpretacijama približili istaknuto djelo suvremene svjetske komediografije senzibilitetu naših gledatelja. Nagradu je u ime glumaca i kazališta primila intendantica Jasna Jakovljević jer je iste večeri varaždinsko kazalište gostovalo u Mariboru.

.Kao autorica teksta i interpretatorica naslovne uloge specijalno priznanje dobiva Jelena Hadži-Manev za predstavu Nora – Trenutak pobune u izvedbi Kazališta Tragači i KNAP-a iz Zagreba za originalno tumačenje složenosti stvaranja kazališne predstave i odnosa između glumaca i redatelja koji međusobnim nerazumijevanjem proizvode niz komičnih, ali i značenjski vrlo zanimljivih situacija.

Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi Kako je počeo rat na mom otoku Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta, Šibenik i Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb dodjeljuje se Nenadu Cvetku za ulogu Murka Munite. On je ne samo vrhunskom interpretacijom teksta nego i znakovitim šutnjama i govorom tijela stvorio kompleksno ljudsko biće, a i nijansiranu sliku posebnog mentaliteta.Ovogodišnje Bobijeve dane smijeha obilježio je i velik broj vrlo uspjelih uloga glumica koje su uz to često dale i znatan doprinos doradi teksta i cijele predstave, pa ocjenjivački sud dodjeljuje dvije jednakopravne nagrade za najbolju žensku ulogu. 

Za virtuozno odigranu ulogu u Brodolomkama prema predlošku Ane Maras Harmander u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Kazališta Moruzgva i Ludens teatra nagrađuje se Daria Lorenci Flatz koja je silnom glumačkom energijom uz ples i pjevanje i vlastito kreiranje znatnog dijela teksta vrlo nijansirano interpretirala alkoholičarku koja „ne pije, ali popije jer je to pitanje tradicije, mentaliteta...“ kreirajući efektno istodobno i neodoljivo komičnu i dirljivo tragičnu sudbinu žene koja se ne uklapa u dominantne norme ponašanja.

Za ulogu Jozefine u Tajkunima Mire Gavrana u režiji Zorana Mužića i izvedbi Glumačke družine Histrion nagradu dobiva  Ana-Marija Percaić za interpretaciju koja je u najboljoj histrionskoj tradiciji okrenuta publici da bi sugestivnom karikaturalnošću epizodno lice dovela u prvi plan i predstavila tu sponzorušu kao grotesknu sliku poremećenih vrijednosti koje su zavladale dijelom našeg društva i medija.

 

 Za najbolju predstavu u cjelini nagradu dobivaju Brodolomke prema predlošku Ane Maras Harmander u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Kazališta Moruzgva i Ludens teatra koje su u brzom ritmu uklopile dojmljive interpretacije glumaca koji su bitno utjecali na oblikovanje teksta, ples i pjesmu u suvremenu komediju koja oduševljava gledatelje portretiranjem zanimljivih lica okupljenih u grupi koja alkoholizam kao sliku mnogih bolesti naše svakodnevice liječi plesom koji puni smisao dobiva nastupom pred publikom.   

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.