Dvije premijere u varaždinskom HNK - Opatica i luđak i Filoktet

Dvije premijere u varaždinskom HNK - Opatica i luđak i Filoktet

U  HNK u Varaždinu,7. studenoga, u 20 sati, na podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz, održat će se hrvatska premijera predstave Luđak i opatica, Stanislawa Ignacya Witkiewicza u režiji Jasmina Novljakovića, a igraju: Marinko Prga, Elizabeta Brodić, Ivana Zanjko, Zdenko Brlek, Filip Eldan, Nikša Eldan, Jakov Jozić, Darko Plovanić. Kazalište ovaj tjedan najavljuje kao tjedan premijera jer tri dana kasnije, 10. studenoga, u 19,30 sati na Velikoj sceni  na programu je premijera Sofoklovog Filokteta, u režiji Ozrena Prohića, a igraju: Stojan Matavulj, Ljubomir Kerekeš, Karlo Mrkša, Sunčana Zelenika Konjević, Filip Eldan, Nikša Eldan, Hana Kunić, Tena Torjanac, Jakov Jozić, Ognjen Milovanović. Osim premijera u varaždinskom HNK-u se od 7. do 9. studenog, od 9 do 17 sati u Klubu Europa Media održavaju radionice Coca Colina podrška mladima, a u nedjelju, 11. studenog, u Velikoj koncertnoj dvorani s početkom u 18 sati održat će se prigodni program u okviru obilježavanja 100 godina završetka Prvog svjetskog rata. U programu sudjeluju: Zdenko Brlek, dramski glumac, Ivan Bobić, pijanist, Sofija Cingula, mezzosopran i Jelena Štefanić, sopran.

 Na predpremijernoj pressici o predstavama su govorili intendantica Jasna jakovljević i oba redatelja, te pojedini glumci.O predstavi Luđak i opatica  govorio je redatelj Novljaković koji je istaknuo da mu je bilo iznimno drago raditi s takvom glumačkom ekipom, a kad je riječ o poljskom autoru kaže: Witkiewicz je za života je doživio tek šest svojih premijera i tek šezdesetih godina ponovno u Poljskoj kreće postavljanje njegovih komada. Ovo je sada zaista velika stvar da će u Hrvatskoj  i to u Varaždinu biti praizvedba jedne od njegovih najboljih drama.Tekst i cijela njegova dramaturgija je totalno drugačija u odnosu na postavu glumca i uzročno posljedične veze, psihologiju i razvoj lika. On je bio  protiv realističkog kazališta, smatrao je da je propast kazališta ako ono što imamo u dnevnoj sobi stavljamo na scenu i da su glumci stvaratelji i da mi umjetnici imamo pravo stvarati svjetove koji nisu puka  imitacija života, rekao je redatelj.

Predstava Luđak i Opatica počinje u 20 sati, a na rasporedu je i u četvrtak, 8. studenog, u istom terminu. Za praizvedbu ulaznice nisu u prodaji, dok za četvrtak karte možete nabaviti u slobodnoj prodaji i na kartice Kluba prijatelja kazališta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.