Recital suvremenog kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“

39. Recital Zelina

Korona nam nije poremetila planove. U doba korone ipak su održani su književni susreti, dodjele književnih nagrada, recitali uz strogo pridržavanje uputa nadležnih institucija.Početkom lipnja održao se najstariji i najveći Recital suvremenog kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ i to po 39ti puta.

Recital je godišnja  književno-nakladnička manifestacija koja potiče, njeguje i oplemenjuje  suvremeno kajkavsko pjesništvo, održava se u Sv. Ivanu Zelini od 1970. godine.  Recital je do sada iznjedrio mnogo antologijskih stihova koji su se našli u antologiji moderne kajkavske lirike 20. Stoljeća „Rieči sa zviranjka“ dr. Jože Skoka. Recital, iz godine u godinu, natječajnim putem okuplja velik broj pjesnika koji pišu na kajkavštini - organskoj ili stiliziranoj. Od pristiglih radova (redovito preko 500 radova, više od 100 autora) stručni ocjenjivački sud sastavljen od književnih znalaca odabire pedesetak pjesama za objavu u zbirci.

Tridesetak odabranih pjesama javno se izvodi na završnoj priredbi Recitala u interpretaciji poznatih dramskih umjetnika. Recital je i natjecateljskoga karaktera pa se na završnoj priredbi dodjeljuju novčane i druge nagrade najuspješnijim sudionicima. Još je 1995. godine Zelinski Recital suvremenoga kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić" meritornom ocjenom proglašen "središnjom i najmjerodavnijom pjesničkom kajkavskom manifestacijom u nas", a broj i kvaliteta radova koji svake godine pristižu na natječaj Recitala potvrđuju taj status i danas, te kako je danas uz zelinski recital izraslo mnogo manjih recitala zelinski sam prije par godina prozvao kajkavskim Wimbledonom. Konkurencija je uvijek žestoka i svaki od autora svake godine različitim inovacijama, suvremenom tematikom oplemenjuje i otvara bezbroj novih mogućnosti koje  kajkavski jezik omogućava.

Na ovogodišnjem Recitalu pobjedio je Ivan Kutnjak, drugu nagradu osvojila je Emilija Kovač, a treću Denis Peričić. Nagradu „Dragutin Domjanić“ podijelili su Slavica Degač, Tugomir Orak i Tomislav Ribić. Nagradu časopisa KAJ, promicatelja kajkavske kulture, povijesti i jezika,  dobila je Biserka Marečić.

Dok pobjednička pjesma Ivana Kutnjaka „Puče me stra' dere me stra' „velemajstorska je i modernistička igra riječi koja pokazuje veličinu kajkavskog jezika „Egzištencijalni notturno“  Emilije Kovač intimistička i snažna je lirska minijatura kakve se uistinu rijetko pojave u modernoj kajkavskoj poeziji. Peričićeva pjesma klasična je pjesma po formi i tematici iz prve faze njegovog stvaralaštva, koja je i jedna od najznačajnijih u kajkavskoj poeziji s kraja 20 stoljeća, pa bih  je slobodno nazvao jednom retro Peričić pjemom.

Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu najvećih stručnjaka suvremenog kajkavskog stvaralaštva: dr.sc. Ivo Klainski, dr.sc. Božica Pažur i Štefica Kamenarić-Filipović, dr. med., pjesnikinja.

 

Link za 39. Recital i zbirku pjesama „Egzištecijalni notturno“:

https://www.pou-zelina.hr/recitali/39recital

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.