Croatia rediviva Brač– maslinov venec još jenput vu Varaždin pesnikinji Mirni Weber

Croatia rediviva ča-kaj-što

Jubilarna 30. jezično-pjesnička smotra "Croatia rediviva ča-kaj-što" održana je u petak 07. kolovoza u Selcima na otoku Braču gdje se svake godine okupi petnaestak odabranih i pozvanih hrvatskih pjesnika te žiri sastavljen od ranijih oliveata, a kojeg su ove godine činili  Božica Jelušić, Vlasta Vrandečić Lebarić, Luko Paljetak i utemeljitelj smotre dr. Drago Štambuk ovjenča najboljeg pjesnika / pjesnikinju koji su se te večeri predstavili svojim radovima maslinovim vijencem.

Ove su godine na "Croatiji redivivi ča-kaj-što" sudjelovali Ivan Kramar, Jure Trutanić, Acija Alfirević, Silvija Buvinić, Davor Grgurić, Stanko Jerčić, Sanda Hržić Sanja Mošić, Pjero Mirić, Mirna Weber i Božica Brkan, pjesnici iz svih triju hrvatskih jezika; kajkavskog, čakavskog i štokavskog.

Žiri je jednoglasno odlučio da je najbolji nastup imala Mirna Weber, pjesnikinja iz Varaždina tako da vijenac nakon 2014. godine kada je bio ovjenčan Ernest Fišer ponovno je pripao autoru iz  Varaždina, stoljetnog centra kajkavske kulture i književnosti u kojem danas djeluju antologijski kajkavski pisci Ernest Fišer, Valentina Šinjori, Denis Peričić, Zdenka Maltar, Željko Funda, Ivan Čehok ,Tomislav Ribić, koji su osuvremenili kajkavski jezik i uveli kajkavsku književnost u 21. stoljeće kao ravnopravnu onoj na standardu (ako ne i boljom!).

Posebnost smotre je i što se stihovi pobjednika susreta isklešu se na ploči od bračkog kamena i postave na Zid od poezije. Slijedeče će se godine na Zidu od poezije naći još jedna ploča, 30. po redu, s uklesanim stihovima Mirne Weber.

Oliveati su , redom, od 1991.: Zlatan Jakšić, Drago Štambuk, Jakša Fiamengo, Božica Jelušić, Vesna Parun, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ivan Golub, Vlasta Vrandečić Lebarić, Slavko Mihalić, Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Petar Gudelj, Sonja Manojlović, Tatjana Radovanović, Mate Ganza, Joško Božanić, Mladen Machiedo, Milko Valent, Zoran Kršul, Igor Zidić, Ante Stamać, Branimir Bošnjak, Ernest Fišer,  Veselko Koroman, Delimir Rešicki, Tomislav Domović, Zvonimir Sutlović i Mile Stojić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.