Imbra Houstovnjak by Grgo Petrov

Imbra Houstovnjak by Grgo Petrov

 

Jedno od najugodnijih iznenađena u ovogodišnjoj književnoj produkciji je ilustrirana bajka „Imbra Houstovnjak“ napisana na kajkavskom jeziku (govor Marije Bistrice) mladog diplomiranog dizajnera vizuelnih komunikacija Grge Petrova.

Prava su rijetkost u današnje doba bajke koje nisu napisane na standardnom jeziku već na kajkavskom jeziku i to tako raskošno ilustrirane, prepune imaginacije, magičnih likova i stvorenja iz hrvatsko-slavenskih predaja i mitologija kajkavskog govornog podneblja. Autor nas vodi u prastari svijet pozoja, vedovnjaka, šumskih vila.

Autor je zaljubljenik u kajkavski jezik i tradiciju, te na svoj način slikom i riječima želi sačuvati i približiti kajkavski jezik novim generacijama zadržavajući pri tome visoke likovne i književne standarde, te pri tome stvoriti književno djelo koje tako uspješno korespondira sa  suvremenim  svjetskim književnim  tokovima poput Charlia Mackesya i dr.

“Vjerujem kako je upravo jezik primarno sredstvo izražavanja pripadnosti nekom identitetu bilo koje zajednice. Taj identitet se čuva u lokalnim zajednicama u lokalnom govoru ljudi, njihovim običajima i tradiciji. Gubitkom jezika gubimo našu povijest i autentični identitet. Dijalekti kod nas u društvu i javnosti najčešće prebivaju u kontekstu prošlosti što smatram da je pogreška ako želimo prenijeti jezik na djecu. Ono što mislim da treba postići je da se djeca i mladi osjećaju ugodno sa svojim materinskim jezikom i identitetom. Da ga percipiraju kao nešto suvremeno i cool, a ne da ga se srame”, kaže Grgo Petrov.

“Imbra Houstovnjak je bajka u kojoj pratimo Imbrine pustolovine po krajevima Sjeverne Hrvatske, a ono što ju čini posebnom jest da je napisana na kajkavskom govoru Marije Bistrice. Pri tome su mi svojim savjetima i prijevodima puno pomogle Ivana Škrlec i Ivančica Tomorad.”, kaže Petrov.

Jedan od najljepših dana suvremene kajkavske književnosti je dan kada je došao Imbra Houstovnjak i pripelal Grgu Petrova.

Pogledajte virtualnu verziju priče Imbra Houstovnjak:

https://www.yumpu.com/xx/document/read/63160291/imbra-houstovnjak

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.