Književni natječaj Lapis Histriae 2020: Pobjednik Fuad Hrustić, varaždinski književnik Željko Funda u TOP 5

Željko Funda

Početkom lipnja. 2020., stručni žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2020 koji čine spisateljice Laura Marchig i Tea Tulić te pisac Marko Sosič, sastao se u Antikvarijatu knjiga Ex libris u Rijeci. Utvrdili su da je na 15. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae, koji organizira Forum Tomizza, na temu DOMOVINA D.D. pristigao ove godine 121 tekst na hrvatskom, slovenskom, talijanskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku.

Žiri je odlučio da ove godine nagradu dobije Fuad Hrustić za priču “Mladi lososi”. Nagrada Lapis Histriae 2020 iznosi 8.000,00 kuna. Artefakt Lapis Histriae 2020 rad je kipara Ljube de Karine.

U užem izboru za nagradu bile su još sljedeće priče: “Nitko” Ante Storića (Šibenik), “Toni” Mime Juračak (Sisak), „Bezdomnost u trnju stranputica“ Tomislava Žigmanova (Subotica), „Selmin nišan“ Alene Begić (Ljubljana), “Azaleje u mom vrtu” Marijane Čanak (Novi Sad) i „U riječi sve ne stane“ Željka Funde (Varaždin).

 

Varaždinski književnik Željko Funda našao se je u užem izboru za glavnu nagradu.

Željko Funda rođen je 1950. u Varaždinu. Diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik. Književnik i prevoditelj. Član DHK. Jedan je od pokretača HAIKUA, prvog haiku časopisa. Uvršten je u brojne zbornike i nekoliko antologija kajkavske poezije te domaće i međunarodne zbornike i antologije haiku poezije. Objavio je dvadesetak knjiga, među kojima i Varaždinske priče (novele), Mocartenje (kajkavska poezija), Knjiga sendviča  („haibunasti tekstovi“), Osmiješene priče (priče za djecu), Ljudeki (kajkavski roman,) Soneti bogu (kajkavska poezija), Soneti / William Shakespeare ; kajkavizeral Željko Funda, Humorna knjiga, Ptice imaju perje, gušteri imaju sunce, U riječi sve ne stane  Dobitnik je više prestižnih nagrada u zemlji i inozemstvu (Katarina Patačić, Fran Galović, Drago Gervais i dr.).

Priču U riječi sve ne stane možete pročitati na linku:

https://forumtomizza.com/hr/zeljko-funda-u-rijeci-sve-ne-stane-2020/341/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.