Na natječaju Matice hrvatske u Osijeku za najbolji neobjavljeni prozni rukopis pobijedio Željko Funda

Željko Funda

Na anonimnom natječaju Matice hrvatske  u Osijeku za najbolji neobjavljeni prozni rukopis (roman ili zbirka kratkih priča) 2019/2020. pobijedio je rukopis Priče o smrti varaždinskog književnika Željka Funde. Tako je Željko Funda u samo nekoliko dana bio finalista i jedan od kandidata za nagradu Lapis Histriae 2020. za najbolju kratku priču i pobjednik osiječkog natječaja. Nagrađeni rukopis tiskat će Ogranak Matice hrvatske Osijek u biblioteci Književna revija te će se pobrinuti za sve promotivne aktivnosti. Nagrada se sastoji i iz novčanog honorara. Knjiga će izaći iz tiska u mjesecu knjige 2020. godine.

Danas ekskluzivno objavljujemo početak nagrađene zbirke priča Priče o smrti

Spas od podsmijeha vremena

Znam da mi se polako približavaš, strah me, znam da me uskoro neće biti jer ćeš me ti stisnuti tako da to izgleda kao zagrljaj. Možda i jest zagrljaj. Ta kako drugačije nekoga spasiti od nesnosnog podsmijeha vremena koji je svakim danom sve glasniji?

 

Sad će

Sad će. Sad će. Sad će. Ništa se nije događalo. Ništa ga nije boljelo. Prestao se znojiti. Sad će.Sad će. Sve je bilo tiho. Ni aparati se nisu čuli. Sad će. Ni strah ga nije bilo kao prije koji sat kad ga je hitna dovela ovamo. Nije osjećao baš ništa. Sad će. Sad će. Sad će. Pokušao je sve obuhvatiti jednim smijehom, uvući se u nj kao u maternicu. Činilo mu se da mu uspijeva, da mu jetoplo, čvrsto. Sad

 

Produžena ruka sudbine

Ta krava mirno ga je gledala kad ju je istovarivao iz kamiona. Nije se opirala. Pomičući vrat, gledala ga je na isti način svaki put kad je prolazio dvorištem, gdje su bile krave namijenjene klanju. Sama je mirno pošla za njim na klanje. Gledala ga je mirno i prije nego joj je ispalio čavao u čelo. Dok se krava trzala, on pomisli da točno tako treba biti kad je čovjek produžena ruka sudbine.

 

Raspadanje na najljepši mogući način

Nije imala snage baciti Kiku u smeće. Sjetila se da bi bilo zgodno da je zakopa u posudu sobne biljke. Njena ribica imala bi skoro nešto kao ljudski pogreb. Zakopala ju je u zemlju gdje je rastao benjamin, koji je dobila za šezdeseti rođendan. Dva tjedna sve je bilo uobičajno. Samo je češće i u manjim količinama zalijevala biljku. Znala je da se tako kulturno tuguje. Tada benjamin, koji baš nije bio bujan, kao da se probudio. Listovi su mu dobili sjajnu zelenu boju, izrasli su novi. Njezina Kika se raspadala na najljepši mogući način.

 

Ono najsvježije što imaju

U jedanaest sati su ga nazvali da tip dolazi. Provjerio je pištolj i prigušivač. Izašao je iz auta i otišao pred tipovu kuću. Čim je ovaj iskoračio iz svoga mercedesa, ispalio je dva hica u njega. Polako je otišao do svoga auta. Nigdje nije bilo nikoga. Javio je da je posao obavljen. Pozvali su ga na proslavu s novim Ukrajinkama. Dvoumio se. Mami danas nije bilo dobro sa srcem. Opet neće moći zaspati sve dok se on ne vrati. Sjetio se da je pekarnica u Hrastovoj ulici još otvorena. Kupit će mami ono najsvježije što imaju.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.