Festival svjetske književnosti Zagreb, od 6. do 12. rujna

Knjižara Fraktura
Možemo li živjeti pod maskama ili je književnost tu da ih skine, da pokaže svijet onakvim kakvim jest ili kakvim bi mogao biti? Ove 2020. godine sve se okrenulo naglavačke i nakon nje više ništa neće biti kao što je bilo – ništa osim najdublje ljudske potrebe da pripovijeda i sluša priče i poeziju, da uz titravo svjetlo svoga računala u ugodnoj atmosferi doma, na plaži ili za radnim stolom čita i piše, da stvara nove svjetove i pokuša razumjeti stare i drugačije. Književnost i kultura u svakom su kriznom vremenu, pa tako i ovome, esencijalne, i zapravo tek u takvim vremenima shvatimo da su nam osnovne životne potrebe mnogo veće od samo hrane i stana. I upravo zato i ove godine organiziramo Festival svjetske književnosti, osmi po redu, dovodeći u Hrvatsku najbolje od suvremene književnosti. I mi smo se prilagodili te smo u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom producirali niz programa koje možete gledati na Trećem programu nacionalne televizije, bilo uživo, bilo premijerno. Drugi dio programa održat će se, uz pridržavanje svih epidemiološka mjera, u novootvorenoj Knjižari Fraktura u Ulica kneza Mislava 17 u Zagrebu i te programe emitirat ćemo uživo putem svojih web-platformi i u suradnji s 24sata. Jedan program održat ćemo u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje se prošle godine odvijao Festival. Izložbe će se održati u Galeriji Canvas i Galeriji Šira, a filmove po književnim djelima moći ćete gledati također na Trećem programu.

Svečano otvaranje Festivala prenosit će se uživo sa Sunčane strane Prisavlja, a u emisiji će gostovati najbolji svjetski kratkopričaš Izraelac ETGAR KERET, zatim troje programskih direktora hrvatskih književnih festivala MAGDALENA VODOPIJA, ROMAN SIMIĆ i SEID SERDAREVIĆ te ĐURĐICA ČILIĆ i SEMEZDIN MEHMEDINOVIĆ, dvoje autora čije je pripovijedanje obilježeno autofikcijom, a pritom je iznimno poetsko.

Na tribini Razotkrivanje ove godine ugošćujemo jednog od stalnih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost DAVIDA GROSSMANA, s kojim ćemo razgovarati o njegovu romanu Kad je Nina znala inspiriranom životom Eve Panić. S nagrađivanom iznimno popularnom talijanskom autoricom FRANCESCOM MELANDRI o njezinu romanu Prava krv o afričkim emigrantima u Italiju, kolonizatorskoj povijesti Italije i ratu u Etiopiji razgovarat će jedna od naših najboljih prevoditeljica s talijanskoga Ana Badurina, a s ljubimcem hrvatske publike JAVIEROM CERCASOM, autorom čiji je svaki novi roman književni dragulj, razgovarat će književni teoretičar Tomislav Brlek. Ta tri Razotkrivanja možete gledati na TV programu, a ETGAR KERET o svojim će novim pričama razgovarati s Romanom Simićem u Knjižari Fraktura. Taj i druge događaje iz Knjižare Fraktura moći ćete gledati uživo putem naših platformi i uz suradnju s našim medijskim pokroviteljima 24sata i tjednikom Express.

Festival svjetske književnosti od svojih početka njeguje dijalog između svih sudionika, a ta ideja najbolje se ogleda u programu Dvostruki portret, gdje spajamo inozemne i domaće autore koji se negdje dodiruju – temom, stilom, idejom. Ove godine u tom programu spajamo dansku spisateljicu, dobitnicu niza nagrada i finalisticu za nagradu Man Booker International DORTHE NORS i esejisticu, prozaisticu i feministicu ASJU BAKIĆ, s kojima će razgovarati Dunja Kučinac. Odrastanje u doba tranzicije jedna je od tema kojom se bavi niz pisaca tranzicijskih zemalja, svaki sa svojim ponešto drugačijim iskustvom. Korana Serdarević o tome će razgovarati s rumunjskim piscem i književnim urednikom BOGDAN-ALEXANDRUOM STĂNESCUOM i s piscem, urednikom i kulturtregerom ANDRIJOM ŠKAROM. U današnjem užurbanom, hektičnom svijetu svima je potrebna svojevrsna smirenost, potraga za istinskim poslom, za nečim što nas ispunjava, što nas povezuje s iskonskim ljudskim. O tim će iskustvima razgovarati Morana Zibar s OLEOM THORSTENSENOM, norveškim stolarom koji je postao svjetska književna senzacija, i MILANOM MAJEROVIĆ-STILINOVIĆEM, koji se pak našao na planini. S druge strane, pisce i dalje proganjaju stvari koje uznemiravaju – pedofilija, skrivene tajne čovjeka, nasilje nad ženama. O tome će s dobitnikom Europske nagrade za književnost, nizozemskim piscem JAMALOM OUARIACHIJEM i književnim otkrićem godine MAGDALENOM BLAŽEVIĆ razgovarati Antonela Marušić. 

U programu Pisac i njegov čitatelj ove godine ugostit ćemo neke iznimne pisce i njihove prevoditelje ili urednike. Kruno Lokotar razgovarat će s dva Marka, MARKOM TOMAŠEM i MARKOM GREGUROM, o njihovim novim romanima. Seid Serdarević će pak sa SEMEZDINOM MEHMEDINOVIĆEM i ĐURĐICOM ČILIĆ razgovarati o njihovim knjigama i poetikama, o sjećanju i kako to sjećanje uhvatiti.
 
Ovogodišnje Književne matineje u ovim posebnim okolnostima održavamo na livadi Hrvatske radiotelevizije, tako da su to i matineje i piknici. Učenici zagrebačke V. gimnazije razgovarat će s MIHAELOM GAŠPAR o njezinim romanima i temama koje ju opsjedaju, učenici X. gimnazije “Ivan Supek” pokušat će vidjeti i čuti kako piše IVICA PRTENJAČA, dok će VII. gimnazija razgovarati o flash pričama i detaljima koje lovi mobitelom s ANTOM ZLATKOM STOLICOM.
 
SÜNJE LEWEJOHANN, LARA MITRAKOVIĆ i OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ pjesnikinje su različitih generacija, ali sličnih poetika. Njihove pjesme čut ćemo uživo, a o poeziji će s njima razgovarati Monika Herceg. 
 
Živimo u vremenu najveće globalne krize, nakon koje ništa neće i ne može biti kao što je bilo. O temama koje se tiču svih nas, kulture, života, a nadasve književnosti, organizirali smo nekoliko okruglih stolova. Posljednjih mjeseci gledali smo krizu i snagu Europske unije; o tome je li Europa nedovršena unija, Igor Štiks razgovarat će s IVANOM SAJKO, BORISOM BUDENOM i VLADIMIROM ARSENIJEVIĆEM. O svijetu nakon pandemije uz još jednu moderaciju Igora Štiksa razgovarat će DEJAN JOVIĆ, SEMEZDIN MEHMEDINOVIĆ i RENATA SALECL, dok će o ulozi i važnosti književnosti Bruno Kragić razgovarati s MARIJOM OTT FRANOLIĆ, MAŠOM GRDEŠIĆ, DAMIROM RADIĆEM i ALEŠOM ŠTEGEROM.

U ovim posebnim okolnostima priredili smo i dvije specijalne emisije, jednu o poeziji, Poezija u gradu, koju je osmislila ROMANA PEREČINEC, a u kojoj sudjeluju ANA BRNARDIĆ, DENIS ĆOSIĆ, BRANKO ČEGEC, MONIKA HERCEG, KRUNO LOKOTAR, MARIJA SKOČIBUŠIĆ i ANDRIANA ŠKUNCA, dok druga propituje suvremenu prozu, a osmislio ju je ANDRIJA ŠKARE, s kojim o svojoj prozi razgovaraju VID BARIĆ, LUIZA BOUHARAOUA, IVA GJURKIN, MARKO GREGUR, IVANA ROGAR i KORANA SERDAREVIĆ.

Na Preradovićevu trgu svakoga dana u trinaest sati u kućici Barcaffea uz besplatnu kavu možete se družiti s autorima i dobiti njihov potpis.

Iako je vrijeme mesopusta odavno prošlo, ipak navucite svoju masku i posjetite Festival svjetske književnosti, bilo uživo, bilo virtualno – jer književnost otvara svjetove. 
letak s programom
 
 
Pratite nas na:
HRT - HTV 3
fsk.hr
24sata.hr
express.24sata.hr

Festival se odvija uz pokroviteljstvo i potporu domaćih i stranih institucija, tvrtki i medija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.