Održani tridesetprvi Pjesnički susreti u Drenovcima

DHK

Pjesnički susreti u Drenovcima hrvatska su pjesnička manifestacija na kojoj  nastupaju renomirani pjesnici, članovi Društva hrvatskih književnika iz Hrvatske i  susjednih zemalja, te mladi i  neafirmirani autori/autorice iz Slavonije i Baranje i Srijema. Utemeljeni su 1986., a do rata su održavani u Vinkovcima. 
Nakon dvije odgode, u skraćenom izdanju, ovogodišnja manifestacija održana je 3. listopada 2020. Sudjelovalo je petnaest hrvatskih pjesnikinja i pjesnika. U sklopu manifestacije predstavljana je i zbirka Andreaj Đeraja Reinkarnacija, uknjiževni rukopis nagrađen na 30. pjesničkim susretima. Knjigu su predstavili urednik Franjo Nagulov i producent Susreta i urednik časopisa Hrašće Goran Pavlović. Nazočne pjesnike i goste pozdravili su načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić, predstavnik Vukovarsko-srijemske županije i predsjednik udruge Duhovno hrašće Andrija Matić te dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić. Na tradicionalnom pjesničkom sijelu nastupili su Enerika Bijač, Mirko Ćurić, Andrej Đeraj, Siniša Matasović, Ružica Martinović Vlahović, Franjo Nagulov, Davor Ivankovac i Joso Živković. Najsvečaniji dio je bila dodjela priznanja. Ove godine nije dodijeljena nagrada za pjesnički rukopis mladih autora jer pristigli nisu zadovoljili visoke kriterije koje nagrada podrazumijeva. Nagradu za najbolju knjigu pjesama slavonskog autora/autorice dobila je Marijana Radmilović za zbirku Putovanje oko tijela (Menadarmedija, 2019).

Nagradu Duhovno hrašće za pjesnički opus podijelili su pjesnikinja i znanstvenica Dunja Detoni Dujmić i Enes Kišević. U glazbenom dijelu programa nastupila je Divna Šimatović na gitari. Naredni, 32. pjesnički susreti, trebalI bi se održati u svibnju 2021. u Drenovcima.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.