Devetnaesti Festival europske kratke priče: Luka različitosti

Moderna vremena

Devetnaesti Festival europske kratke priče: Luka različitosti održat će se od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu. Riječki program kreće 4. listopada u 19 sati velikim otvorenjem 19. FEKP-a, pričama o suputnicima s Aleksandrom Hemonom i Semezdinom Mehmedinovićem. Zagrebački program ovogodišnjeg FEKP-a odvijat će se se od 6. do 9. listopada u kultnom Kinu Kinoteka.

FEKP u doba koronavirusa svoj program temelji na programima uživo i online, a s obzirom da velika većina stranih gostiju ipak neće moći posjetiti festival, najavljeno gostovanje Hanifa Kureishija, Elif Safak, Aleksandra Hemona, Yanna Martela, Irvinea Welsha, Eduarda Halfona, Mazena Maaroufa, Marine Lewycke i dr. ipak će se odvijati digitalno.

Ili, točnije rečeno u kombinaciji uživo + stream, u utorak 6. 10. u 19 sati održat će se razgovor s jednim od najznačanijih i najprepoznatljivijih škotskih pisaca, autorom kultnog TrainspottingaIrvineom Welshom, koji će uživo u riječkom Exportdrvu moderirati Borivoj Radaković. Isto tako, Radaković će u petak, 9. 10. u 20 sati u zagrebačkoj Kinoteci zatvoriti Festival razgovorom s britanskom "književnom rock zvijezdom", Hanifom Kureishijem. Oba ova kultna autora trebala su biti dio ovogodišnje festivalske suite, ali, ako vas to tješi, obećali su doći sljedeće godine.

A tu je i FEKP DIGITAL – program koji će biti dostupan na Youtube kanalu točno u podne, a organizirano je i zajedničko gledanje u oba festivalska grada i to: u Zagrebu u Booksi i u Rijeci u Book Caffeu Dnevni Boravak. U programu će se 5. 10. održati panel-diskusija "Priče iz izbjeglištva: Književnost i ljudska prava u Velikoj Britaniji i Europi" na kojoj će sudjelovati David Herd, Anna Pincus i Marina Lewycka, a utorak, 6. 10. rezerviran je za panel-diskusiju "Jezik i tišina: Novi glasovi za Europu" na koju će se uključiti Alexandra Büchler, Sulaiman Addonia i Mazen Maarouf

U programu FEKP-a održat će se i predstavljanje knjige "Kuhinja različitosti: Privremena mjesta nove društvenosti," nastale u sklopu projekta Rijeka 2020, u Exportdrvu u ponedjeljak, 5. 10. u 19 sati. Saznajte sve i o projektu "Vozim ti priču" u kojoj je petero riječkih umjetnika zakoračilo u različita prijevozna sredstva, od vozila hitne pomoći do vlaka, pričajući sa svojim vozačima iz Čistoće, Jadrolinije, HŽ-a, Autotroleja i privatnog sanitetskog prijevoza, o temama koje im život znače, razmjenjujući, često i humoristična, iskustva rada i vlastitih zanimanja.

Istog dana održat će se razgovor i dodjela nagrade FEKP-a za kratku priču za mlade. Dodjela nagrade FEKP-a za kratku priču (za odrasle) održat će se uživo, uz tradicionalna čitanja, u srijedu, 7. 10. u 20 sati u zagrebačkoj Kinoteci.

Od domaćih kratkopričaških snaga na festivalu će uživo nastupiti nezaobilazni Senko KaruzaAnte Zlatko StolicaMilan Majerović Stilinović, Ivana PintarićMaša Kolanović, Luiza Bouharaoua i Neven Ušumović.

Ovo je samo dio programa, detalje potražite na stranicama FEKP-a.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.