Festival europske kratke priče

Festival europske kratke priče

Jučer je započeo zagrebački dio programa 19. Festivala europske kratke priče (Festival of the European Short Story) koji se danas nastavlja "Kratkišima" (flash fictionom) tj. vrlo kratkim, najkraćim pričama. A počeo je i dio programa ostvaren u suradnji s Hay Festival , većina programa odvijat će se na njegovoj digitalnoj platformi - podsjećamo, za sve programe Hay festivala se morate prijaviti pa ako još niste, kliknite na https://bit.ly/33r19bM i pridružite se. Točno u podne možete pogledati panel "Promišljanje svijeta u kojem živimo" (Silvia Bencivelli, Hilary Cottam i Yvonne Hofstetter), a od popodnevnog programa izdvajamo online razgovor s Elif Shafak!

19. Festival europske kratke priče svoj zagrebački program započinje suradnjom sa Hay festivalom i promocijom hrvatske verzije antologije Europa 28 – Žene o budućnosti Europe (Fraktura, 2020), koja će se održati u utorak, 6. listopada u 19 sati u kinu Kinoteka.

Predstavljanje hrvatskoga izdanja antologije okuplja četiri uvrštene autorice – bosanskohercegovačku pjesnikinju, spisateljicu i prevoditeljicu Asju Bakić, irsku performericu, spisateljicu i redateljicu Lisu Dwan, slovensku filozofkinju Renatu Salecl i češku redateljicu dokumentarnih filmova, aktivisticu i novinarku Apolenu Rychlíkovu – od kojih će svaka predstaviti svoju viziju budućnosti Europe. Večer će moderirati Anda Bukvić, koja će uz Asju biti u Zagrebu, dok će se ostale autorice priključiti video linkom.

Zagrebački program nastavlja se u srijedu u 19:30 Kratkišima - onime što se u bijelome svijetu obično naziva flash fictionom. Kratkiši su priče toliko kratke da jedva stignete udahnuti, a u njima je toliko snage, strasti, ljubavi, života ili svega toga zajedno da taj udah bude nekako drukčiji od ostalih. Svoje kratke, najkraće priče čitat će domaći autori – Vid Barić, Senko Karuza, Ivana PintarićMilan Majerović Stilinović i Ante Zlatko Stolica pod moderatorskom palicom Ivana Jozića i Andrije Škare.

U četvrtak u 19:30 u Kinoteci će biti predstavljen program Ženska pisma i druge jezive priče – Vedrana Bibić razgovarat će sa dvije nagrađivane kratkopričašice, Mašom Kolanović Luizom Bouharaouovom, koje u svojim zbirkama propituju potrošačko društvo i kapitalizam, prijateljstvo i rat, solidarnost i diskriminaciju. Nakon razgovora, slijedi poetsko-muzička poslastica: glazbenice i pjesnikinje Zrinka Posavec Ana Brnardić izvest će svoje nove pjesme – Zrinka glasom, Ana violinom!

19. FEKP završava u petak u 20 sati razgovorom s Hanifom Kureishijem, jednim od najznačajnijih suvremenih britanskih književnika. U razgovoru simboličkog naziva Što na je dovelo do NištaKureishi se video linkom priključuje svom prevoditelju Borivoju Radakoviću, s kojim razgovara o tome što se od njegova praskavog proznog početka promijenilo, a što je ostalo isto, o starosti i svijetu u kojemu je dominantna religija narcizam.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.