Večeras u 18 sati: Promocija pjesničke zbirke Gordane Igrec „Plesati na pariškoj kiši“ u varaždinskoj knjižnici

Večeras u 18 sati: Promocija pjesničke zbirke Gordane Igrec „Plesati na pariškoj kiši“ u varaždinskoj knjižnici

Danas u 18 sati, na Dan hrvatske knjige, zbirkom pod nazivom „Plesati na pariškoj kiši“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović predstavit će se Gordana Igrec. Promociju nove zbirke voditi će varaždinska novinarka Marija Barić, a u glazbenom dijelu nastupat će varaždinski prof. Ivan Mežnarić i operna pjevačica Dorotea Ilčić, prof. pjevanja u GŠV. O knjizi će govoriti urednica knjige pjesnikinja i književnica Kristina Koren Kudelić. Autorica zbirke „Plesati na pariškoj kiši“ rođena je Varaždinka, ali živi i radi u Zagrebu.

Autorica Gordana Igrec rođena je 18. listopada 1968. u Varaždinu. U rodnome gradu pohađala je dječji vrtić, osnovnu školu i 1. varaždinsku Gimnaziju. U Zagrebu je na Filozofskom fakultetu studirala filozofiju i povijest (znanstveni smjer).

Do sada je izdala četiri zbirke poezije i jedno publističko-znanstveno djelo. Prva zbirka bila je „U susret njima; oni, ti i ja“, zatim sljede „Svaštarica srca moga“, „Sa tugom, sjetom i vedrinom nekom“ i „Lav na mjesecu“, te knjiga o pčelama i medičarima „U zemlji meda i mlijeka“. Pjesme su joj prevedene na sedam jezika: ruski, mađarski, romski, makedonski, talijanski, švedski i engleski. Peta po redu zbirka „Plesati na pariškoj kiši“ posvećena je kiši koju jako voli, Parizu za kojim čezne i plesu koji je nadahnjuje i čini joj gipkijom sivu i krutu svakidašnjicu. Danas autorica zbirke živi i radi u Zagrebu. Radi u austrijskoj tvrtki Styria koja je vlasnik Večernjeg lista i 24 sata u uredu za prodaju, te surađuje kao novinarka za reviju HAK i portal Akademija Art.

 U pripremi za tisak joj je i jedan ljubavni roman (onako za plažu), slikovnica za djecu Životinje po abecednom redu, roman Kako smo preživjeli (o 30 i nešto više godina, presjek društvene zbilje od socijalizma preko novog društvenog poredka u formi epistola odnosno dnevničkog zapisa. U romanu govori o našim suvremenicima bez dlake na jeziku, o našoj zbilji kritički progovara, o svojoj obitelji iz koje je potekla isto se tako kritički, ali i s puno nježnosti ophodi. Drži kako bi roman mogao dići veliku prašinu, pa ga još ne objavljuje). Sprema se napisati scenarij humorističan o svojoj obitelji prema kojem bi se trebao snimati film kojeg bi režirao Vinko Brešan.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.