Matica hrvatska objavila je 3. svezak Izabranih djela Ive Brešana

Matica hrvatska objavila je 3. svezak Izabranih djela Ive Brešana

 Treći svezak "Izabranih djela" hrvatskog književnika Ive Brešana, u koji je urednik Vinko Brešić uvrstio Brešanovu kratku prozu, objavila je Matica hrvatska u svojoj ediciji posebnih izdanja. Treći svezak Brešanovih Izabranih djela obuhvaća autorovu kratku prozu sabranu u dvije knjige: 'Pukotine' (2000.) i 'Mrtvim ništa ne treba' (2014.), a obje su nastajale paralelno s romanima objavljenim u prethodnom svesku, napominje izdavač.

Urednik Vinko Brešić ističe da je riječ o proznim djelima koja su "na neki način kao skice za moguće romane", ali iz raznih razloga ostaju na razini opsežnijih kratkih priča.

Prema nakladniku, Brešanove priče, kao i ranije drame i romani, imale su dobar odaziv kritike i čitateljstva, javlja Hina. Brešanov opus uključuje i nekoliko eseja i autobiografsko-memoarskih priloga, a Brešić je u ovu zbirku uvrstio autorov značajan autopoetički tekst "Osnovne postavke moga kazališnog sustava" (1996.), memoarski prilog "Moji 'slučajevi'" (1992.), ploču "Autobiografija" (1997.) i intervju iz 2000. godine. Dramatičar, pripovjedač, esejist i scenarist Ivo Brešan (1936‒2017) autor je umjetnički vrijednog i među čitateljima iznimno popularnog književnog djela. U književnosti se javio 1955. kratkom prozom.

Napisao je dramu 'Proteus anguineus' koja je ostala neobjavljena i neizvedena. Godine 1970. objavljuje dramu "Četiri podzemne rijeke" i od tada uglavnom piše tekstove za kazalište, film i televiziju, postavši jednim od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara. Od filmske i televizijske produkcije izdvajaju se scenariji za filmove i serije Krste Papića ('Hamlet u Mrduši Donjoj', 'Izbavitelj', 'Tajna Nikole Tesle'), Veljka Bulajića ('Obećana zemlja', 'Donator' '), Posebno se ističu Vinko Brešan ('Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal') i Daniel Marušić ('Ptice nebeske'). Od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća posvetio se gotovo isključivo prozi. Brešanove drame uvrštene su u prvi svezak Izabranih djela, koji je Matica hrvatska objavila 2020. godine, dok su njegovi romani tiskani u drugom svesku 2021. godine.

HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.