Poetski tren Marka Tomaša iz nove knjige poezije „Stihovi iz automata“

Poetski tren Marka Tomaša iz nove knjige poezije „Stihovi iz automata“

Marko Tomaš rođen u Ljubljani 1978. godine, osnovnu školu pohađao je u Mostaru i Kljajićevu, gimnaziju završio u Somboru. Živio, studirao i radio u Sarajevu, Zagrebu, Splitu, Mostaru. Jedan je pokretača i urednika časopisa Kolaps. Novinski su mu tekstovi objavljeni u Danima, Glasu Istre i Feral Tribuneu. Poeziju i prozu objavljuje u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj periodici. Pjesme su mu prevedene na francuski, talijanski, njemački, poljski, engleski jezik. Objavio je velik broj knjiga poezije među kojima su S rukama pod glavom (2002, 2005); Mama, ja sam uspješan (2004); Život je šala (2005); Marko Tomaš i druge pjesme (2007); Zbogom, fašisti (2009); Bulevar Narodne Revolucije (2013); Crni molitvenik (2016); Trideset deveti maj (2019); Skratimo priču za glavu (2021)...

Tomaš je jednom prilikom rekao da je njegova poezija neodvojiva od njegova života, da je njegov umjetnički svijet izgrađen na temelju njegova životnog iskustva. Potvrđuje to i najnovijom zbirkom pjesama Stihovi iz automata koju je ove godine objavio V.B.Z.

Jednu pjesmu iz spomenute knjige obradio je Poetski tren, a u obradi su sudjelovali recitatorica i autorica videa Gordana Kovačić te skladatelj i glazbeni producent Adrian Oproiu. Video je likovno opremljen slikama Vatroslava Kuliša iz njegova ciklusa Valovi. Posljednji je to videorad iz serije Mjesec hrvatske knjige, zajedničkog programa Poetskog trena i Hrvatskog društva pisaca povodom istoimene manifestacije. Produkciju videa potpomogli su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija.

Pogledajte ga ovdje:

 Poetski tren: Marko Tomaš – Pokušaj plaže u rujnu - YouTube

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.