Vina istarskog dvorca Belaj predstavljena u Zagrebu

Vina istarskog dvorca Belaj predstavljena u Zagrebu

Deset vina iz istarskog Dvorca Belaj predstavljeno je u Vinskom klubu u Zagrebu. Vina su predstavili Josip Orišković, sommelierski viceprvak Hrvatske i sommelier Tomislav Jakopović.

Kušalo se vina: Malvazija 2020., Malvazija 2019 selekcija, Malvazija 2016., Blend Belaj 2020.(malvazija, chardonnay),Chardonnay 2020., Chardonnay 2020 selekcija, Pinot noir 2019., Merlot 2019., Merlot Noir 2019. i Merlot Noir 2017.(pinot noir, merlot).

Sve malvazije koje se kušalo nisu onakve na kakve smo navikli u Istri. Imaju jače tijelo i potencijal za starenje.

Malvazija 2019. selekcija iz najstarijeg vinograda sa dva hektara, još nije na tržitu pa je kušanje tog vina bila premijera.

Malvazije 2016. sa bijele zemlje ima još samo 200 boca.

Belaj Blend 2020 (70% malvazija, 30% chardonnay) ima etiketu na kojoj je prikaz Belaja kako je izgledao nekada.

Chardonnayi u monosortnoj varijanti su vina u kojima se podjednako može uživati sada ali i za nekoliko godina.

Kod Pinot crnog 2019. enolog Toni Bateli bio strpljiv pa je dobio vino u kojem se može duže uživati.

Merlot 2019. je prvo monosortno vino proizvedeno u Dvorcu Belaj . Vino je profinjeno čemu je pridonio i istarski terroir.

Merlot Noir 2017. (merlot 50 % i pinot 50 %) posebno je vino. Godina 2017. bila je vrlo dobra pa se uz znalački rad u podrumu dobilo izuzetno vino. Proizvedeno je u ograničenoj količini, a za budućnost je stavljeno i u 80 magnuma.

Uz vina su posluženi punomasni kravlji sir i sir škripavac iz Boljunskog polja te žlomprt (kare) i boškarinove kobasice od dva ogranka istarske obitelji Buretić.

Dvorac Belaj smješten je u podnožju Učke, na pola puta između Plomina i Pazina. Izgradila ga je 1575. godine mletačka plemićka obitelj Barbo. Kroz povijest mijenjali su se vlasnici raznih nacija ali je uvijek bilo grožđa u obližnjim vinogradima i pilo se vino.

Vinogradi Belaja nalaze se na gotovo idealnom položaju između šumarka i dvorca optimalno izloženi suncu, ali i provjetravanju. Suvremena proizvodnja vina počela je 2011. godine na 12 hektara vinograda uz stručnu pomoć poznatih istarskih vinara Kozlovića i Matoševića.

Foto: Marko Ćolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.